IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой в ЕС би могъл да провали постигането на споразумение за избягване на Brexit?

Няколко държави могат да създадат пречки за постигането на споразумение за реформите, поискани от Лондон

17:59 | 14.02.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Франция, Германия, Италия, Гърция, а също и някои източноевропейски страни все още биха могли да създадат пречки за постигането на така очакваното споразумение за реформите, за които настоява Лондон, за да остане в Европейския съюз, информира Франс прес.

Франция

Франция изрази известни възражения по някои гаранции, обещани на Великобритания от страните извън еврозоната, по-специално по отношение на лондонското Сити, така че то да не пострада от евентуално засилване на единната европейска валута. Париж ще отхвърли всяка мярка, която би позволила на страните, които не са приели еврото, да блокират решенията на 19-членния валутен съюз. 

Така Франция се оказа движеща сила за някои промени, внесени в проекта за споразумение на председателя на Съвета Доналд Туск: тя използва цялата си тежест, за да се впише в него "искреното сътрудничество" на страните извън еврозоната, според чернова на текста, получена от АФП.

Туск ще бъде приет от френския президент Франсоа Оланд утре в Париж.

Вишеградската четворка

Полша, Унгария, Чехия и Словакия - страните от Вишеградската четворка - са обезпокоени от стремежа на британския премиер да ограничи социалните помощи за европейски граждани, работещи във Великобритания.

Всяка от тези четири страни от бившия комунистически блок има стотици хиляди свои граждани, заминали да работят отвъд Ламанша от началото на новия век.

Те определят като "дискриминационно" искането на Дейвид Камерън да се ограничат в продължение на четири години социалните помощи за граждани от ЕС.

Европейските институции също виждат в това сериозно накърняване на основополагащия принцип за свободното движение на граждани в Евросъюза.

След неотдавнашната обиколка на Камерън в Централна и Източна Европа, Доналд Туск ще се срещне във вторник в Прага с чешкия премиер Бохуслав Соботка, който председателства Вишеградската група.

Румъния също изрази някои резерви, ето защо председателят на Съвета на ЕС е включил и Букурещ в обиколката си преди европейската среща на върха в Брюксел в четвъртък. Утре следобед той ще разговаря с румънския президент Клаус Йоханис.

Германия и Северна Европа

Германският канцлер Ангела Меркел е по-скоро солидарна със своя британски колега консерватор. Тя обаче държи на неизменния характер на основополагащите принципи на ЕС.

В същото време Германия е изправена пред безпрецедентна миграционна криза - през 2015 година тя прие над един милион души на своя територия - и затова може да бъде принудена самата тя да поиска ограничаване на социалните помощи за чужденци.

Всеки сигнал в тази посока от страна на Германия или други богати държави от Северна Европа като Швеция и Дания би могъл да накара страните от Централна и Източна Европа да блокират споразумението, твърдят европейски източници.

Доналд Туск ще бъде приет от Ангела Меркел във вторник вечерта.

Гърция

Критикувана от останалите европейски страни за пропуските в управлението на мигрантската криза и все още затънала в дългова криза, Гърция може да се изкуши да си издейства някои отстъпки в замяна на зелена светлина за споразумението с Лондон.

Фактът, че Доналд Туск ще посети Атина във вторник за среща с гръцкия премиер Алексис Ципрас, може би означава, че ръководителят на радикалната левица още трябва да бъде убеждаван и че е възможно той да оказва някакво задкулисно влияние.

Италия

През последните месеци италианският министър-председател Матео Ренци не престана да отправя упреци към Европейската комисия. Последният беше изразен в сряда, когато той заяви, че "ЕС е като оркестъра, свирещ на "Титаник".

Всъщност Ренци иска от Брюксел и Берлин по-голяма гъвкавост по отношение на бюджетните дефицити, за да може да стимулира все още крехкия икономически растеж в Италия. Освен това той иска да седне на масата с "големите", наравно с Франция и Германия.

Неотдавна Рим блокира в продължение на няколко седмици одобрението за отпускане на 3 милиарда евро, обещани от Брюксел на Турция за подобряване на условията на живот на сирийските бежанци в замяна на съдействието на Атина за спиране на мигрантския поток към ЕС. В крайна сметка Италия оттегли възраженията си на 3 февруари.

Нищо обаче не би й попречило отново да обърка нещата. Въпреки това Доналд Туск не е предвидил да се отбие и в Рим преди европейската среща на върха в четвъртък.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 3
The Big One
преди 8 години
ТТИП иде - мислете с главите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
comet
преди 8 години
Отново платена публикация, от посолството им директно ли плащат или чрез поставено лице?! Опитът ми е, че когато си имаш работа с глезещо се дете/човек/държава, най-добре е да спреш да му обръщаш внимание, защото съвсем ще се доразвали и стигне до: http://***.blitz.bg/news/article/393073
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още