IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Концерните от DAX стават все по-великодушни към акционерите си

Листнатите в индекса компании ще изплатят 30 млрд. евро под формата на дивиденти

08:20 | 26.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Добри времена за всички акционери – повечето борсови курсове се покачват значително от началото на годината, а това важи преди всичко за водещия германски индекс DAX. Сега 30-те компании от бенчмарка възнамеряват да възнаградят своите акционери с рекордни дивиденти.

Блажен е онзи, който държи акции – докато банковите спестявания едва ли могат да доведат висока възвращаемост, курсовете на борсите бързат нагоре. Но това не е единствената радост за акционерите на 30-те компонента в DAX – според проучване на консултантската фирма EY (бившата Ernst&Young) те ще получат най-високите дивиденти в историята на индекса.

Според изследването германските сини чипове ще изсипят през тази година под формата на дивиденти общо 29,5 млрд. евро. Сумата е с 10% по-висока от тази година по-рано и е рекордна за съществуването на индекса. „Като цяло концерните от DАХ отчетоха през миналата година рекордни печалби – съответно акционерите могат да се радват на най-високите дивиденти досега“, казва борсовият експерт на EY Мартин Щайнбах, цитиран от DPA.

Най-високи дивиденти според изчисленията ще изплати Allianz. Застрахователният концерн ще плати на своите акционери общо 3,1 млрд. евро – с 30% повече от преди година. И Siemens (2,7 млрд. евро, ръст от 7%), и Daimler (2,6 млрд. евро, ръст от 9 на сто) са особено великодушни. На най-висок ръст обаче може да се зарадват акционерите на K+S, като производителят на торове утроява сумата на дивидентите – от 48 до 172 млн. евро.

При това акционерите дори не трябва да се притесняват, че със своите рекордни дивиденти корпорациите ще имат проблеми в бъдеще, заяви Щайнбах. „Печалбите растат по-бързо, отколкото дивидентите – това показва, че фирмите не прекаляват и внимават да поддържат достатъчно ликвидни средства“. Общата нетна печалба на всички 30 фирми в DAX е нараснала през миналата година с 14 на сто до 67,3 млрд. евро – много по-бързо, отколкото сумата на изплащаните дивиденти. 

И перспективите са оптимистични. Ниската цена на петрола и слабото евро насърчават износа, ключови пазари като САЩ се разрастват, еврозоната постепенно набира скорост, а вътрешният пазар процъфтява благодарение на рекордната заетост и покачването на заплатите. „Очакваме ръст на германската икономика от 2,2% през тази година", казва Щайнбах. Това вероятно ще насърчи още повече корпоративните печалби. В допълнение и
паричната политика на Европейската централна банка кара цените на акциите да вървят нагоре.

Общо 20 компании плащат на своите акционери по-високи дивиденти през тази година, само две компании пък изплащат по-ниски суми – Eon и Lufthansa. Страдащият заради силната конкуренцията от страна на нискотарифни компании и стачки превозвач  дори напълно отмени дивидента, което заедно с Commerzbank ги прави единствените компании в DAX, чиито акционерите няма да получат нищо.

Експертите на EY със сигурност са убедени, че тенденцията при изплащането на дивидентите на фондовия пазар ще е ясно нагоре. „Растящите на широк фронт дивиденти също така показват, че дружествата в индекса DAX виждат себе в добра форма и по пътя към успеха. Шансовете за по-нататъшно увеличаване на дивидентите са доста добри", смятат специалистите.

Въпреки това малка част от германците се възползват от това – през 2014 г. само 8,4 млн. души, или около 13 процента от населението на страната, са влагали пари в акции или капиталови фондове, показват данни от официалната статистика. Само през 2014 г. около половин милион германци са се разделили с акциите си, а от пика през 2001 г. почти 4,4 млн. германски инвеститори са обърнали гръб на фондовата борса. „Трудно е да се разбере защо инвеститорите се разделят с акциите си", казва Юрген Курц на Германската асоциация на собствениците на ценни книжа.

Чудно е, като се има предвид рекордната серия на DАХ от началото на годината. В средата на март най-важният германски борсов барометър за първи път скочи над границата от 12 000 пункта. Въпреки това се чуват и гласове, които се опасяват от спад на индекса. „Слабото място на акциите остава липсата на подкрепа при неотдавнашното увеличение на цените на акциите от съответното подобряване на корпоративните печалби", предупреждават експерти от Landesbank Hessen-Thüringen. Но също така знаят, че в момента почти инвестиционни алтернативи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още