IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Консорциум между Renco и Terna ще изгражда компресорните станции на TAP

Строителството на газопровода трябва да започне през юни

17:04 | 04.05.16 г.
Консорциум между Renco и Terna ще изгражда компресорните станции на TAP

Консорциум между италианската Renco и гръцката Terna ще изгражда компресорните станции за Трансадриатическия газопровод (TAP), съобщиха от проектната компания, която ще изгради съоръжението.

Според условията по сключения договор двете компании ще построят две компресорни станции – край Кипои, в близост до турско-гръцката граница, и край албанския град Фиер. Допълнително ще бъда построена и измервателна станция в Билищ (Албания).

Очакванията са строителството на компресорните станции да започне през втората половина на тази година. Реализацията на проекта ще отнеме около 2 години. Компресорните станции ще бъдат построени далеч от големите населени места и ще окажат минимално въздействие върху околната среда, гарантират изпълнителите.

Началото на строителството на TAP е планирано за юни 2016 година. Според предварителните разчети първите количества газ от находището Шах Дениз II ще пристигнат в Грузия и Турция през 2018 година, а около година по-късно – и в Европа. Официално TAP ще започне да функционира през 2020 година.

Трансадриатическият газопровод е част от Южния газов коридор и се разглежда от Европейската комисия (ЕК) като един от вариантите за диверсификация на газовите доставки. Дължината му е 878 километра и с първоначален капацитет от 10 млрд. куб. метра газ годишно. Има възможност обаче той да бъде удвоен и така Европа да получава газ и от други източници в Каспийския регион.

Газопроводът ще бъде реверсивен и по този начин Югоизточна Европа ще може да получава газ от Италия в случай на прекъсване на доставките. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още