IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конституционният съд на Португалия блокира орязването на заплати и пенсии

Мярката противоречи на правилото за равнопоставеност и честно разпределение на публичните тежести, гласи решението на съда

12:01 | 06.04.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Лисабон. Снимка: Европейска комисия</em></p>

Лисабон. Снимка: Европейска комисия

Португалският Конституционен съд блокира правителствените планове за намаляване на заплащането на държавните служители и пенсии за втори път, съобщи Bloomberg. Според отсъждането тази мярка е противоконституционна.

Изискването за свиването на разходите е заложено в плана за помощ от ЕС и Международния валутен фонд (МВФ) на стойност 78 млрд. евро. Мярката трябва донесе изпълнението целите по отношение на бюджетния дефицит до края на тази година.

През миналата година съдът спря правителството да намали заплатите на държавните служители в размер на две заплати от целогодишната им надница през 2013 и 2014 година. По тази причина управляващите в Португалия решиха намалението да бъде в размер на една работна заплата, но допълнително беше прието увеличение на данъците, от което се очакват 3,7 млрд. евро през тази година.

Тези планове обаче бяха обявени от Конституционни съд като „нарушаващ принципа на равнопоставеност и честното разпределение на публичните задължения”, коментира президентът на съда Хоаким Соуса Рибейро.

Съдът обяви за противоконституционни и намаленията на помощите за безработица и инвалидност.

Португалското правителство се опитва да се бори с растящата безработица и свитото търсене в традиционните си търговски партньори в Европа. Една от мерките в тази посока е увеличаване на данъците, за да бъдат посрещнати целите, заложени в договора с Тройката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
Та сграда на снимката има излъчване на затвор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още