IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредитните пазари очакват 15-те трлн. долара на богатите европейци

Европейските богаташи с общо състояние от над 14,7 трлн. долара притежават близо 24% от портфейлите си в кеш

18:56 | 10.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ако сте си мислили, че потоците към европейските корпоративни облигации са достигнали своя връх, помислете пак, пише Bloomberg. Анализатори от Bank of America Merrill Lynch са открили цяла нова база от потенциални купувачи.

Европейските богаташи с общо състояние от над 14,7 трлн. долара притежават близо 24% от портфейлите си в кеш, а това е най-високото ниво от 2013 г., смятат анализатори на банката. Разочарованието от отрицателните лихвени проценти в еврозоната вероятно ще насочи голяма част от тези средства към кредитите, казват те.

„Засега смятаме, че все още има много натрупано търсене за купуване на кредит“, казват анализаторите на BofAML.

Отрицателните лихвени проценти без съмнение ще бъдат разочарование за тези инвеститори с течение на времето, което ще доведе до ново търсене на доходност на кредитните пазари в евро.

Инвеститорите вече са насочили 38,2 млрд. долара в активни фондове, които следят кредитите в евро с инвестиционна оценка тази година, приемайки все по-ниска доходност, докато изкупуването на облигации от Европейската централна банка натежава върху разходите. Това накара коментатори, включително от HSBC Holdings, да предупредят, че доходността вече не компенсира инвеститорите от рисковете от дефолт.

Броят на лицата с високо нетно състояние в Европа е скочил до 4,5 млн. души към края на 2016 г. от 4,2 млн. души година по-рано, отбелязва BofAML, позовавайки се на проучване на Capgemini. Растежът, особено силен в Холандия и Франция, е бил подкрепен по-силното от очакванията възстановяване на еврозоната и облекчаването на дълговата криза в периферията на региона.

„Забележителното за 2017 г. е непрестанната „страст за доходност“, казват анализаторите. „Вярваме, че тези входящи потоци са структурни, а не опортюнистични, и отразяват натиска върху паричната възвръщаемост, която отрицателните лихвени проценти придават. Не очакваме скоро тези потоци да приключат“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още