IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредитното застраховане - последната надежда на европейския бизнес

Европа се нуждае от хармонизиране на сроковете за изплащане на задълженията, посочват участници в Coface Country Risk Conference 2015

08:20 | 28.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ben Goldstein (</em><em>@goldsteinben_)</em><em>, Twitter</em></p>

Снимка: Ben Goldstein (@goldsteinben_), Twitter

Кредитното застраховане е последният лъч на надежда на европейските компании в условията на ограничен икономически ръст и дефлация на Стария континент. Около тази теза се обединяват участниците в дискусионния панел на Coface Country Risk Conference 2015 с фокус дребния и среден бизнес в Европа.

Конференцията събира представители на световния бизнес във френската столица Париж, като Investor.bg е единствената българска медия, акредитирана за събитието.

В дискусията се включиха представители на сектора от две от най-големите икономики на континента – Франция и Италия.

По думите на Натали Кестенер, директор на компанията за автомобилно и медицинско оборудване Restagraf, кредитното застраховане е в основата на хеджирането на рисковете пред малките и средни предприятия. "Ако имам нужната власт, първото нещо, което бих направила, е хармонизирането на сроковете за изплащане на задълженията в Eвропа. Различните правила спъват лесното правете на бизнес", изтъква тя.

Според ръководителя на италианския производител на цигарени изделия Manifatture Sigaro Toscano Аурелио Реджина бизнесът на Апенините започва да отчита известно раздвижване въпреки като цяло негативните статистически данни. "Вътрешното търсене се засилва. Не ми се иска да търся причина за това в стабилността на правителството, но твърде вероятно е и това да има своето влияние. Италианските фирми, които оцеляха през най-тежката криза, сега са по-силни", посочва Реджина.

Участие в дискусионния панел взе и Никола Дюфурк, главен изпълнителен директор на Френската банка за публични инвестиции (Banque publique d'investissement de France – BPIFrance). Според него френският бизнес усеща тежестта на множеството икономически регулации. Това (регулаторните режими – бел. авт.) кара компаниите да финансират иновациите в Калифорния, но не и във Франция", отбелязва той.

"Когато се срещам с германски фирми, те ми казват, че Франция финансира Калифорния. Това не трябва да продължава. Няма причина Германия да постига силен растеж на износа, а ние да не го правим", коментира Никола Дюфурк.

Според ръководителя на BPIFrance структурата на финансиране на иновациите разкрива неефективността на пазара. "Усилията на правителството да осигури финансирането на иновациите могат да доведат и до дисбаланс, като се съсредоточат във финансирането на по-малко печелившите сектори и на по-рисковите иновации", отбелязва Дюфурк.

"Основната пречка пред френския малък и среден бизнес е психологията. Потенциалът е налице", добавя още Никола Дюфурк. "Ако не беше кредитното застраховане, последиците от кризата щяха да са още по-мрачни", заявява още той.

Още новини от Coface Country Risk Conference 2015 може да видите тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:15 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още