IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредиторите се завръщат в Гърция с опасения за ненаправени реформи

Не е ясно как ще бъде приет договорът за доставка на F-16, както и плановете за раздаване на 1 млрд. евро от излишъка за бедните

11:05 | 23.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Представители на институциите, отпуснали заеми за Гърция, се завръщат в Атина за подготовката на третия преглед на изпълнението на бюджета на страната, а опасенията са, че едва 20% от очакваните реформи са вече факт, пише гръцкото издание „Катимерини“.

Източник на изданието посочва, че един от обсъжданите сценарии по време на прегледа на третата програма ще бъде отказ на Международния валутен фонд (МВФ) да участва в програмите за Гърция.

Друг обсъждан вариант ще бъде да бъдат взети предвид исканията на институцията – за някои мерки за дълга на страната, както и оценка на дейността на банките, за да се гарантира участието на МВФ в спасителната програма.

По отношение на реформите правителството е направило някои от трудните крачки в областта на трудовия пазар и данъчните промени, но остават още трудности, сред които и очакваното от кредиторите ускоряване на приватизацията. Много малко е направено и по отношение на лошите кредити на банките, смятат кредиторите на Атина.

В същото време правителствените планове да бъдат отделени 1 млрд. евро от бюджетния излишък за хората с ниски доходи също са притеснителни за международните институции.

Не е ясно и как те ще погледнат на подписаното преди седмица споразумение със САЩ за доставка на бойни самолети F-16, защото още не може да бъде оценен ефектът върху държавната хазна. Договорът може да достигне стойност от 2,5 млрд. долара.

В Атина се надяват третият преглед на спасителната програма да приключи бързо, което ще бъде силен сигнал за пазарите и инвеститорите, че страната е поела по пътя на възстановяването и като цяло, че обстановката е спокойна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още