IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата прави пропастта между бедни и богати в Испания по-дълбока

Икономическата криза е успех за финансовите и промишлените олигарси и политическия елит, посочва професор по икономика

08:42 | 05.04.13 г.
Автор - снимка
Създател
Кризата прави пропастта между бедни и богати в Испания по-дълбока

Дългогодишната икономическа криза в Испания не само увеличава редиците на бедните, но и дава възможност на богатите да станат по-богати.

От 2007 година пропастта, разделяща най-бедните 20% от испанското 47-милионно население от най-богатите 20%, се е разширила с 30%, сочи изследване на католическата благотворителна организация Каритас, разпространено в края на март.

През 2012 година близо 13% от домакинствата в Испания посочват, че е "много трудно" доходите да им стигат до края на месеца, което е по-голям дял в сравнение с почти 10% през 2011 година, според данни на националния статистически институт (INE).

Същевременно хората, влизащи в директорските бордове на 35-те компании, чиито акции са включени в борсовия индекс Ibex, са спечелили миналата година общо 286,6 милиона евро (373 милиона долара), с 5,6% повече в сравнение с предходната година, информира в. "Паис".

"При икономическия бум от 1995-2007 година социалните различия не се забелязваха толкова ясно", коментира Франсиско Лоренсо, координатор на изследователския екип на Каритас.

При сегашната криза обаче тези различия вече не се възприемат просто като "несправедливи", а като "агресивни", казва той.

Испания е във втората си рецесия за три години. Централната банка очаква икономиката да се свие с 1,5% през 2013 година. Над 26% от трудоспособното население са безработни. Около 11 милиона души, живеещи в Испания, са официално бедни с годишен доход под 7300 евро.

Не всички бедни са без работа. Орязването на социалните придобивки от правителството засяга и работещите. На много от тях бяха намалени и заплатите.

През 2010 година от работещите хора, живеещи в Испания, близо 13% са бедни, което е повишение спрямо почти 11% през 2007 година, според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

И докато кризата потопи милиони хора от средната класа в икономическа несигурност, то тя изглежда почти не е засегнала много богатите.

Богатството на Амансио Ортега, например, се е увеличило с близо 40% през 2012 година, показват данни на Bloomberg. Ортега е собственикът на текстилния гигант Zara и един от най-богатите хора в света.

Последна актуализация: 10:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още