IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

K+S отхвърли оферта за поглъщане от конкурента Potash за 7,85 млрд. евро

Според експерти германският производител на торове все пак оставя вратата отворена за споразумение при по-добра оферта

10:24 | 03.07.15 г.
K+S отхвърли оферта за поглъщане от конкурента Potash за 7,85 млрд. евро

Германският производител на торове K+S AG отхвърли в четвъртък предложението за поглъщане на стойност 7,85 млрд. евро от канадския конкурент Potash Corp, съобщава The Wall Street Journal.

От K+S заявиха, че предложението подценява продуктите и проектите и би могло да застраши работните места и стратегията на дружеството. Въпреки това анализатори смятат, че компанията продължава да е отворена за споразумение при по-добра оферта.

"Предложената сделка не отразява фундаменталната стойност на K+S и не е в интерес на дружеството", заяви германският производител.

Компанията, която е собственик на Morton Salt, очаквано отклони офертата на Potash, чието предложение бе равносилно на 41 евро на акция.

В изявление от петък сутринта от Potash посочиха, че са уверени, че опасенията на германската компания могат да бъдат решени чрез съвместни дискусии.

"Ние се стремим да се срещнем с ръководството на K+S при първа възможност, за да имаме възможност да обсъдим съвместно нашите ангажименти и допълнително да уточним детайлите, които биха залегнали в основата на една успешна комбинация", заяви изпълнителният директор на Potash Йохен Тилк.

Канадската компания заяви, че нейното предложение не включва затваряне на мини, ограничаване на производството, продажба на солния бизнес или съкращаване на работни места.

И двете компании добиват поташ (калиев карбонат) и евентуалното обединено предприятие би било гигант в сектора, който ще контролира приблизително 30% от световния пазар. По този начин новото дружеството ще измести от първото място сегашния номер едно – руската компания "Уралкалий". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още