IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мадрид предприема "пропорционални" действия на сепаратизма в Каталуния

Отнемането на автономията е с цел запазването на правата и не накърнява свободите, смята централната власт в Испания

11:46 | 24.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Централната власт в Испания ще предприеме "пропорционални действия" на сепаратистския процес в Каталуния, пише в официалната позиция на Мадрид, разпространена чрез испанското посолство в България. С него правителството обяснява какво означава задействането на чл. 115 от Конституцията и каква е целта на правителството.

В позицията си властта обяснява, че премиерът на Каталуния не е отговорил еднозначно в дадения му срок дали обявява независимост на провинцията, нито се е отказал от своите действия срещу законността в страната. Затова и беше активиран текст от Конституцията, който отнема автономията на провинцията.

Това не е извънредна мярка - този текст от Конституцията вече е бил активиран през 1989 година. Чл. 155 се прилага при два сценария - ако автономната провинция не изпълнява своите конституционни задължения и законодателството на страната, както и при случай, че бъдат нарушени интересите на страната.

За Каталуния са валидни и двете постановки, пише в позицията на испанското правителство.

Мярката за отнемането на автономията на Каталуния е само временна, а целите на Мадрид са гаранция, че местната власт ще работи в съзвучие с принципите и правилата на испанската Конституция и законодателство. Процесът ще бъде поетапен, за да бъдат мерките адаптирани към ситуацията.

Със своите действия централната власт иска да защити правата, но без да ограничи свободите, заявяват от правителството. Целите, които са поставени са четири: възстановяване на конституционността и законността, гарантиране на институционалния неутралитет, на обществените услуги и икономическото развитие, както и защитата на правата и свободите на всички граждани в Каталуния.

Стъпките, които предлага правителството за изпълнението на тези цели, са отстраняването на каталунското правителство и назначаване на служебен кабинет от централната власт. Премиерът на Испания ще разпусне и местния парламент и ще свика предсрочни парламентарни избори, което се предвижда да стане в срок от шест месеца.

Местната власт ще трябва да действа в съзвучие с инструкциите на Мадрид при всички свои актове, включително и за назначаване или уволняване на служители.

Мерките на Мадрид за Каталуния трябва да получат одобрението на испанския парламент.

Кризата в Каталуния можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още