IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон призова ЕС да ограничи притока на евтина работна ръка от Източна Европа

Френският президент посочи, че е решен да реформира Франция, но ЕС също трябва да защитава социалните стандарти

21:57 | 25.05.17 г. 14
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Френският президент Еманюел Макрон призова днес Европейската комисия (ЕК) да направи повече за ограничаването на притока на ниско платени източноевропейци, които са временно работещи във Франция, предупреждавайки, че това подкопава подкрепата за Европейския съюз (ЕС), предаде Ройтерс.

След среща с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в Брюксел - първата, след като на президентските избори победи лидера на крайната десница Марин Льо Пен, Макрон посочи пред репортери, че е решен да реформира Франция, за да съживи икономиката на страната, но че също така ЕС трябва да защитава социалните стандарти.

"Наред с Франция, която се реформира, която се трансформира, която радикално се променя, ние имаме нужда от една Европа, която защитава", подчерта Макрон.

Европейските правителства са разделени - най-общо казано между бедния Изток и богатия Запад - по въпроса за промените на правилата, според които например български шофьори или литовски строители могат да бъдат изпратени във Франция за определен период от време и да получават източноевропейски заплати, които често са под гарантирания минимум на Запад, отбелязва Ройтерс.

Френският президент Еманюел Макрон, който винаги се представя като убеден привърженик на ЕС, подчерта, че това не значи, че си прави илюзии за състоянието на съюза, предаде Франс прес.

"Положително съм настроен към Европа, но това не значи, че съм евронаивник", заяви Макрон.

Той коментира, че на срещата си с президента Доналд Тръмп по-рано днес е призовал САЩ да избягват всякакво прибързано решение за Парижкото споразумение за климата.

"Уважавам това, че той е наредил преразглеждане на Парижкото споразумение, но бих желал да няма никакво прибързано решение по този въпрос от страна на САЩ".

В предизборната си кампания Тръмп заяви, че иска да извади САЩ от Парижкото споразумение за борба с глобалното затопляне, но вече изглежда се колебае, отбелязва АФП.

Тръмп отложи решението си за след европейската си обиколка, оставяйки в неведение колегите си от Г-7 (Германия, Франция, Канада, Италия, Великобритания и Япония).

Макрон заяви, че срещата му с Тръмп е била "изключително директна и много откровена", предаде Ройтерс.

"Беше много добра, прагматична и сърдечна среща", каза Макрон и добави, че САЩ остават ключов партньор за Франция.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
Dimat
преди 6 години
Франсето вече в прав текст казва,че се подготвя ЮийстЕкзит,демек,вън на Източна Европа,от кошарата ЕС.Каквото свястно можаха да измъкнат,вече го измъкнаха вече източноевропейските роби не им трябват!Това е посланието,г-да съаборигени!Почва се с "ограничаване" на нископлатените работници,след което се минава,към "скорост",за пълна забрана на всякакви работници.Толкова със свободно движение на "хора".Ама свободното движение на отровни стоки към аборигените ще си продължи,както и банките,корпорациите,концесионерите - там се удря ,ако се спре движението им,или не дай боже ги запратят в метрополиите.Следващата стъпка ще бъде репатриране и на висико квалифицираните работници,защото технологиите ще генерират безработица,която ще се поеме от тях.Ще въведаттакива рестрикции,относно движение на запад(освен туризъм),че накрая ще принудят източноевропейските страни,сами да напуснат,при което ще им наложат и санкции!Нима не проумяват аборигенските държави,какво ги очаква?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 0
comet
преди 6 години
По законите за хищно пазарно преразпределение, в Китай цените и заплатите по океанското крайбрежие са 10 пъти по високи от тези в дълбоката вътрешност. Страните от Европейския съюз като България, ако не предоговорираме статута си да се защитим, то дългосрочно това и нас ни чака (селско стопанство, туристическа дестинация и транспортен коридор).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 0
dr.5rov
преди 6 години
Лично за мен това не е лоша идея, но няма да стане Когато се отприщи един поток с голяма потенциална разлика, обикновенно настъпват увреждания и за двете страни. В електротехниката се нарича късо съединение. В хидрологията се нарича наводнение.Когато нямаме еднакви нива няма единствено свободно движение (напр. м/у Франция и Белгия). Появява се и Насочена компонента. "Свободно движение" е евфемизъм, използван за подвеждане на хората и прикриване на тази насочена компонента. Не е направено случайно, а съвсем съзнателно. За всеки човек с нормално мислене е ясно, че "свободното" движение в Европа ще съдържа и голяма компонента на насочено движение от изток на запад. Изминалите години показват, че скоро няма да има изравняване на нивата между изтока и запада на Европа и че това дори не е и цел и желано от елитите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 23 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Когато свободното движение започва да пречи приключва и поредната илюзия за демократичен и равноправен ЕС.Ситуацията на някои политици е доста противоречива - хем искат по-дълбока интеграция, хем някои разделения в техен икономически интерес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 25 rate down comment 0
Alx
преди 6 години
Пичуй, Франция в дългосрочен план е загубена... Швабите поне имат икономика. И за сега там преобладават белите, докато във Франция е трагедия в това отношение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 25 rate down comment 0
honaniga
преди 6 години
Ха!? Французите нещо го били закъсали. Работещите здраво източноевропейци им били виновни. Друго си е техните братя, като акжирци, тунизийци и мароканци.Франция си е развъдник на терористи и ние като истински европейци трябва да се обърнем към Европейската комисия трябва да обърнем внимание на този проблем.И ние сме за ЕС, но не сме Евронаивници.Интересно е и да поразсъждаваме за темата на империализма, колониализма, двете световни войни и ролята на Франция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 2
studioaa
преди 6 години
Този неомаксист и глобалист няма да направи нищо, за да ограничи потока от евтина работна ръка от където и да било, та нали това ще засегне неговите финансови благодетели. Предстоят парламентарни избори и сега е времето за даване на фалшиви обещания. Не разбирам защо изобщо някой би му се вързал на демагогията на Макарона...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 1
michaelis12
преди 6 години
ми ок ве, увеличете си евтината работна ръка от Африката щом ви влече ..... ставайте калайджии никой нема ви брани ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 1
SSIW
преди 6 години
А ! Тръмп проговорил на френски ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още