IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Маслото изчезва от френските магазини

Продуктът поскъпна с 60% за една година

14:46 | 21.10.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Най-големите потребители на масло в света, французите, се сблъскват с недостиг на този продукт поради връщането на интереса към животинските мазнини, дълго смятани за вредни, предаде Франс прес.

"В резултат на недостиг на френско мляко доставчиците не са в състояние да изпълняват поръчките ни за масло", гласи надпис в един от френските супермаркети. 

Това е много неприятно за французите, които са шампиони по потребление на масло с 8,2 кг годишно на човек. След тях се нареждат датчаните (6,4 кг годишно) и Германците (6,1 кг), по данни на Международната млечна федерация (IDF), цитирани от БТА.

В основата на този недостиг е засиленото търсене, както в развитите, така и в развиващите се страни, на продукта, отхвърлян в продължение на 30 години от специалистите по храненето, но и в резултат на големия апетит към кроасаните и други лакомства с масло, най-вече в Китай.

Едновременно с бума в търсенето намалява производството на най-големия износител на мляко в света - Нова Зеландия, както и на Европа, където отмяната на млечните квоти преди две години предизвика свръхпроизводство и спад на цените, принуждавайки животновъдите да намалят млеконадоя.

В резултат на това цените хвръкнаха - от 2500 евро за тон през април 2016 година маслото поскъпна до 7000 евро миналото лято.

Увеличението е с 60% за една година, като през август килограм масло е достигнал 6,7 евро, според официални данни, цитирани от Асошиейтед прес. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 19 rate down comment 1
melon
преди 6 години
Така става, когато китайците открият, че ориза е гарнитурата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 9
ing5rov
преди 6 години
Иде 10 ноември ...демокрацията първо опразвала магазините .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още