IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел порица Русия заради военновъздушните удари в Сирия

Германският канцлер е в Турция, за да обсъди с премиера Давутоглу спирането на бежанската вълна

17:57 | 08.02.16 г. 21
<p>
	Алепо. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Алепо. Снимка: архив Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел изрази възмущението си от подкрепените от Русия нападения в Сирия. Правителствената офанзива прогони хиляди цивилни към турската граница, изостряйки вече критичната бежанска криза, която Меркел се опитва да разреши, коментира Bloomberg.

„Не само сме шокирани, но и възмутени от това, което се случва от гледна точка на човешките страдания на стотици хиляди хора през последните няколко дни заради бомбените атаки, включително атаки най-вече от Русия“, каза Меркел пред журналисти в Анкара в понеделник сред среща с турския министър-председател Ахмет Давутоглу.

Атаката срещу руския президент Владимир Путин идва, след като силите и съюзниците на сирийския президент Башар Асад се опитват да си върнат унищожения от войната град Алепо в североизточна Сирия, което ще даде надмощие на режима в петгодишната гражданска вълна. Военната офанзива, подкрепена от руските военновъздушни удари, доведе до нова вълна от бежанци, докато Меркел е на посещение в Турция в опит да спре потока на бежанци към Европейския съюз (ЕС).

Докато страните членки на ЕС искат да спрат приема на още бежанци, Меркел заяви, че единственият начин да се спре потокът на незаконна миграция през Егейско море към Гърция – основната входна точка на милион бежанци в ЕС миналата година, е да се създаде законен маршрут. Това би включвало презаселване на основно сирийски бежанци в ЕС директно от Турция, като в замяна Турция ще спира потока от мигранти, каза Меркел.

„Бързо се нуждаем от резултати“, заяви Меркел заедно с Давутоглу в турската столица преди срещата на високо равнище на 18-19 февруари в Брюксел, на която трябва да се определи следващият ход на Европа в бежанската криза. „Не можем от една страна да очакваме от Турция да спират всичко, докато в същото време говорим за преразпределяне чак след половин година – не може да правим това. Нещата трябва да се случват едновременно“.

Давутоглу, който заяви, че правителството му ще увеличи усилията си да разбие мрежите за трафик на хора, призова за подкрепа от НАТО при контрола на морската граница на Турция с Гърция, както и на границата със Сирия.

„Ще работим заедно, за да сложим край на страданията на сирийския народ вследствие на тези варварски действия“, каза още Давутоглу. „Никой не може да оправдае или толерира руските военновъздушни удари, които доведоха до огромни кръвопролития“.

Всичко за бежанската криза в Европа четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:21 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

20
rate up comment 3 rate down comment 0
Nathan
преди 8 години
На преговорите в Женева стана съвършено ясно кой желае мир и кой преследва разцепление на Сирия и подялба на територията й между съюзници и сателити. Поставените условия от т.нар. умерена опозиция практически минира мирния процес и демаскира т.нар. Умерена опозиция, като терористична банда, която използва ,,хуманни аргументи" да продължи военните действия. Всяка ,,умерена опозиция" трябва най-напред да търси решения с политически действия и основно да се застъпва за прекратяване на военните действия, а без прекратяване на военните действия миграционният натиск ще продължи да се усилва. Всички участващи в спора страни трябва моментално да прекратят военните действия да започнат мирни преговори, за да спрат ужасните страдания на сирийския народ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
Че е платен високоговорител Инвестора е ясно , ама поне малко по интелигентно да прокарва линията за която им се плаща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 0
ABBA
преди 8 години
Защо сайта автоматично прави: EBPOГEЙCКИ (ценности) на: ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 0
ABBA
преди 8 години
Бацета, Инвестора вече е западна собственост и като катава изповядва *** ценности.Журналистиката е 2-рата най-древна професия (казано много отдавна)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 15 rate down comment 0
comet
преди 8 години
Все по-тъжно и безрадостно е да си политик и журналист май, жалка работа, вижте тая статия в английска медия, същият контраст между идеята на текста на статията и коментарите на англичаните под нея (явно все подкупени от руснаците и режима на Асад).http://***.theguardian.com/world/2016/feb/08/russians-will-kill-us-syrian-opposition-forces-await-arab-support
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
Ангела Меркель призналась, что не просто потрясена, а шокирована сложившейся в последние дни ситуацией в Сирии. Канцлер рассказала о страданиях десятков тысяч сирийцев из-за наступления армии Асада и ударов России---------------------------------------------------------------------------------------------------------тва е от тоя пропаганден сайт ?!?! Баце с моя руски дет разбирам само "дьедушка и бабушка" Тука става въпрос, че Армията на Асад и Русия изтрепала сирийците тъй ли ?!? Пхахах хахах оффф бегай баце бегай и легай с тоя сайт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 14 rate down comment 0
ledosvetlenie
преди 8 години
Меркел порицала Путин - Миналата година не иска да ходи за 9-ти май на червеният площад.Да не я порицае Путин че туко виж тази година я покани за 9-ти май в Берлин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
баце аз не гледам страници праени в труд и творчество кат Инвестора ?!? Намери ми в Spiegel, Handelsblat, Deutsche Wirtschaftsnachrichten, Sputniknews, Russia Today, Moscow Times и т.н. и т.н. и тогава ще повярвам ааайде почвай да търсиш не в сайтове извесни само в махалата ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 7
georgi_shum
преди 8 години
Баце пак си гледал с на дедовия сляпото куче ..http://***.rbc.ru/politics/08/02/2016/56b89a2a9a794744e2cc951c?from=mainДа ти намеря ли и на немски ;)?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 25 rate down comment 2
Бате Пешо
преди 8 години
Инвестор лъжете ли или преписахте отнякъде?Кажете откъде преписахте.Виктория много бъркаш ако си мислиш че може да настроиш българите против Русия.А бабичката като ги е канила да си ги зема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още