IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел предлага Германия да поеме роля в преговори за ядрената програма на КНДР

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун разпореди да бъде увеличен потенциалът на КНДР за ядрено възпиране

09:00 | 10.09.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел предлага Берлин да участва в потенциални международни преговори за слагане край на севернокорейската ядрена и ракетна програма, според нейно интервю за днешния брой на вестник "Франкфуртер алгемайне зонтагсцайтунг", предаде ДПА.

"Ако е необходимо нашето участие в преговори, веднага ще кажа да", казва Меркел пред вестника.
Тя споменава преговорите в многостранен формат, които доведоха до споразумението за иранската ядрена програма. Тогава те бяха водени от САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Франция и Германия.

Меркел окачествява тези преговори като "дълъг, но важен период на дипломация", завършил "по добър начин", предаде БТА.

Тя казва още, че смята за възможни преговорите в подобен формат и за конфликта около севернокорейската ядрена програма.

По думите й Европа и особено Германия трябва да са готови да вземат дейно участие.

Според вестника през последните дни Меркел е разговаряла по телефона с френския президент Еманюел Макрон, американския Доналд Тръмп, китайския Си Цзинпин, южнокорейския Мун Дже-ин и японския премиер Шиндзо Абе.

Както се твърди, тя се е обявила за засилване на натиска върху Северна Корея чрез затягане на санкциите с цел Пхенян да бъде накаран да седне на масата за преговори.

"Франкфуртер алгемайне зонтагсцайтунг" посочва, че Меркел възнамерява да разговаря по телефона с руския президент Владимир Путин. Той е против подлагането на Северна Корея на по-голям натиск в този момент.

Междувременно севернокорейският лидер Ким Чен-ун разпореди да бъде увеличен потенциалът на КНДР за ядрено възпиране. Това съобщи агенция КЦТА, цитирана от ТАСС.

Ким е казал това на дадения от него прием за учените, участвали в разработката на водородната бомба, изпитана на 3 септември.

"Трябва да постигаме напредък и за в бъдеще в научните разработки, за да увеличим потенциала си за ядрено възпиране, необходим за самозащита", е казал той. По думите му шестото ядрено изпитание е доказателство, че КНДР е ядрена държава, притежаваща междуконтинентална балистична ракета с водороден заряд.

Иран може да е оказал тайна помощ на Пхенян при създаването на ядрено оръжие, пише вестник "Сънди телеграф".

Високопоставени източници на изданието заявяват, че британското правителство не смята за достоверно севернокорейските учени самостоятелно да са осигурили напредъка на страната си в ядрените технологии, информира БТА. Във връзка с това британското министерство на външните работи разследвало коя от сегашните или бивши ядрени държави е предоставила на КНДР такива технологии и консултации.

"Иран е начело в списъка със страни, заподозрени, че може под една или друга форма да са оказали съдействие, Русия също се е оказала в центъра на вниманието", се посочва в статията.

В материала се казва също, че британските власти се надяват, че установяването на възможния доставчик на ядрени технологии за Пхенян, "ще отвори нови дипломатически възможности за оказване на натиск на режима, който отказва да смени курса, въпреки икономическите санкции".

Японското министерство на отбраната смята, че КНДР разполага с достатъчен потенциал, за да бъде призната за ядрена държава. Това според него се е показало от последните й ядрени изпитания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още