Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Мишел Барние: ЕС губи един трилион евро годишно от укриване на данъци

Френското правителство ще публикува данни за личните доходи на всички министри до седмица, а министърът на външните работи отрече да има сметка в Швейцария

Европейският съюз годишно губи 1 трлн. евро, което се равнява на 7-годишния бюджет на общността, от укриването на данъци от частни лица и компании, заяви европейският комисар за вътрешния пазар Мишел Барние в интервю за днешния вечерен брой на френския вестник Monde, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Според Барние неотдавнашното изтичане на информация в интернет за хиляди притежатели на офшорни сметки е дало възможност да се хвърли светлина върху мащаба на текущите финансови машинации.

"Безспорно дойде време да се направи преоценка на мерките за борба с укриването на данъци, които действат в света и в Европа", заяви еврокомисарят. Необходимо е "хармонизиране на данъчното законодателство на отделните страни“ отбеляза той.

„Необходимо е държавните и правителствени ръководители да съберат смелост да дадат на ЕС реални правомощия в данъчната област и да преминат към система за вземане на решения с квалифицирано мнозинство", добави Барние.

Още по темата
Междувременно френският премиер Жан-Марк Еро обяви, цитиран от DPA, че ще публикува данни за личните доходи на всички министри от кабинета до седмица като част от пакета мерки, чиято цел е да бъде възстановено доверието в изпълнителната власт след скандала с избягването на данъчно облагане. Еро добави, че ще представи до края на месеца етичен кодекс в политиката.

Социалистическото правителство във Франция е подложено на натиск да възприеме твърда линия срещу данъчните измами след признанието на бившия министър на бюджета Жером Каюзак, че е скрил пари от данъчните власти в сметка в Швейцария.

Признанието, което дойде на фона на вдигането на данъците, породи най-тежките критики за 11-те месеца управление на президента Франсоа Оланд.

Френският министър на външните работи Лоран Фабиюс пък официално опроверга "слуха", разпространен от вестник Liberation, в чийто брой от понеделник му се "приписва сметка в Швейцария". Фабиюс добави, че ще си търси правата в съда.

"Официално опровергавам слуха, разпространен от Liberation в броя му от понеделник, 8 април, който ми приписва сметка в Швейцария. Той не почива на никаква реална база и е изцяло необоснован", пише министърът в комюнике. Той информира, че е упълномощил адвоката си да задейства юридически процедури, които да установят истинността на опровержението "и да спрат разпространението на тези лъжливи и клеветнически информации".

(БТА)

По статията работи: Венцислав Дяков

Последни новини

Коментари (0)


Още от Европа
Жан-Клод Юнкер: ЕС не един за мандата за преговори по "Северен поток" 2 с Русия