IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мишел Барние: ЕС губи един трилион евро годишно от укриване на данъци

Френското правителство ще публикува данни за личните доходи на всички министри до седмица, а министърът на външните работи отрече да има сметка в Швейцария

23:20 | 08.04.13 г.
Мишел Барние: ЕС губи един трилион евро годишно от укриване на данъци

Европейският съюз годишно губи 1 трлн. евро, което се равнява на 7-годишния бюджет на общността, от укриването на данъци от частни лица и компании, заяви европейският комисар за вътрешния пазар Мишел Барние в интервю за днешния вечерен брой на френския вестник Monde, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Според Барние неотдавнашното изтичане на информация в интернет за хиляди притежатели на офшорни сметки е дало възможност да се хвърли светлина върху мащаба на текущите финансови машинации.

"Безспорно дойде време да се направи преоценка на мерките за борба с укриването на данъци, които действат в света и в Европа", заяви еврокомисарят. Необходимо е "хармонизиране на данъчното законодателство на отделните страни“ отбеляза той.

„Необходимо е държавните и правителствени ръководители да съберат смелост да дадат на ЕС реални правомощия в данъчната област и да преминат към система за вземане на решения с квалифицирано мнозинство", добави Барние.

Междувременно френският премиер Жан-Марк Еро обяви, цитиран от DPA, че ще публикува данни за личните доходи на всички министри от кабинета до седмица като част от пакета мерки, чиято цел е да бъде възстановено доверието в изпълнителната власт след скандала с избягването на данъчно облагане. Еро добави, че ще представи до края на месеца етичен кодекс в политиката.

Социалистическото правителство във Франция е подложено на натиск да възприеме твърда линия срещу данъчните измами след признанието на бившия министър на бюджета Жером Каюзак, че е скрил пари от данъчните власти в сметка в Швейцария.

Признанието, което дойде на фона на вдигането на данъците, породи най-тежките критики за 11-те месеца управление на президента Франсоа Оланд.

Френският министър на външните работи Лоран Фабиюс пък официално опроверга "слуха", разпространен от вестник Liberation, в чийто брой от понеделник му се "приписва сметка в Швейцария". Фабиюс добави, че ще си търси правата в съда.

"Официално опровергавам слуха, разпространен от Liberation в броя му от понеделник, 8 април, който ми приписва сметка в Швейцария. Той не почива на никаква реална база и е изцяло необоснован", пише министърът в комюнике. Той информира, че е упълномощил адвоката си да задейства юридически процедури, които да установят истинността на опровержението "и да спрат разпространението на тези лъжливи и клеветнически информации".

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още