IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мюсюлманите в ЕС вярват в демокрацията повече от останалите граждани

76 % са силно привързани към страната, в която живеят, показва проучване

11:32 | 22.09.17 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските мюсюлмани изпитват по-голямо доверие към демократичните институции от останалите граждани, а 76 процента са силно привързани към страната, в която живеят, показва допитване на Агенцията на ЕС за основните права, цитирано от световните агенции.

Най-силно привързани към приемната страна са мюсюлманите във Финландия, Швеция, Великобритания, Франция и Белгия, а по-слабо - в Италия, Холандия, Австрия и Гърция, отбелязва AFP. Анкетирантите изразяват силно доверие към институциите на страната, в която живеят - съдебна система, полиция, парламент.

Допитването е осъществено между октомври 2015 г. и юли 2016 г. и в него участват 10 527 мюсюлмани - имигранти и деца на имигранти - от 15 страни в ЕС.

На фона на дебатите за равнището на престъпността сред чужденците и за нападенията с религиозни мотиви, анкетьорите са питали участниците в изследването дали одобряват насилието в отговор на религиозни или расистки оскърбления. Над 85 процента са отговорили, че няма извинение за насилието в такива случаи, посочва DPA.

Резултатите от допитването дискредитират напълно твърденията, че мюсюлманите не се интегрират в обществата ни, заяви директорът на базираната във Виена Агенцията за основните права Майкъл О'Флахърти.

Същевременно четирима от десет мюсюлмани казват, че са се чувствали дискриминирани заради произхода или религията си. Много от анкетираните са се сблъсквали с дискриминационно отношение при търсене на жилище или работа. Близо 40 процента от жените, които носят покривало, са се сблъсквали с обидни жестове или изказвания.

"Всеки случай на дискриминация възпрепятства интегрирането в обществото", подчерта О'Флахърти.

При предишно европейско изследване от 2008 г. 10 процента от анкетираните мюсюлмани са казали, че са се сблъсквали с дискриминация заради религията си. В сегашното допитване те са 17 процента.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 6 rate down comment 0
Jay Gould
преди 6 години
Дори в България само 70 % от мюсюлманите бяха против Ислямска държава. И това бе много широко рекламирано в медиите. Никой не каза обаче и дума за останалите 30 %, които са стотици хиляди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Мюсюлманите харесват демокрацията само защото е идеалния политически строй за разрушаване и превземане.Какво ги заплашва в една демокрация? Там няма смъртно наказание, плюс това демократичните власти репресират собствените си граждани за да защитават мюсюлманските малцинства, които идват с нагласата да живеят наготово докогато могат, а след това да разрушат демокрацията.Както каза nobel, в мюсюлманския свят толкова много обичат демокрацията, че нямат нито една. Единствената демокрация в съседство с исляма е Израел и от много голямата си любов към демокрацията мюсюлманите искат да я изличат от лицето на земята. Същото искат да направят навсякъде където стъпят. Не знам защо никой не взема предвид например какво се е случило в историята със страни където има смесено население като Индонезия, Малайзия, Филипините, Индия? Мюсюлманите от много любов към демокрацията избиват другите общности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 6 години
Поне според мен малко хора харесват демокрацията. Почти всички обаче харесват нейния продукт - консуматорското общество. Затова и никой разумен човек не очаква демокрацията да победи Халифата, а се знае че това ще стори Негово Величество Хладилника. Много тривиално описание, но затова пък абсолютно вярно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 1
pecan
преди 6 години
Отдавна не бях чел толкова грозна поръчкова статия .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 6 години
Мюсюлманите в Европа не искат Халифат, а демокрация. Нека всички платени оплаквачки и страшилки в този форум си ми напишат минуса и да продължат да бършат сълзи и сополи. Хихихихи, Халифат. Ами той хладилника и него победи, ве момчета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Баххти мозъчните промивки и лъжливите овчарчета!!!А къде забравихте хитростта и лицемерието на мюсюлманите, с които са добре известни от векове? Едно им е отношението, когато се присламчват към едно място или общество, коренно различно е, когато вече са фактор в него.Много удобно забравихте мюсюлманските анклави в някои европейски градове, в които не важи местното законодателство и никой не може да ги накара да го спазват или да се съобразяват с него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 1
popo323
преди 6 години
Исляма е лицемерна религия , самият Коран казва ,че можеш всякак да се преструваш и нагаждаш , но когато дойде момента да удариш. Но дори част от тях да казват истината достатъчно е 5% от мюсюлманите да са екстремисти -терористи за да пропищи напълно страната от тях. Статии които да ви обясняват как не сте толерантни към определени етноси са доста манипулативни , затова и днес *** са ви са качили на главата .На практика в България , българите са тези които са дискриминирани за сметка на останалите така наречени етноси . В цяла Европа е така , под маската на толерантност и платени проучвания оглупели старци играещи си на политици и опиянени от властта загробват държавите си .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
scott
преди 6 години
КО? НЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ!АЗ ТВЪРДА СЪЩО И ТВЪРДЪ СЪЩО ТАКА, ЧЕ НЕМА НИТО ЕДИН ПРАВОВЕРЕН, КОЙТО НЕ Е ВЕРЕН ПЪРВО НА АЛЛАХ И ПОСЛЕ НА СИЧКО ОСТАНАЛО.МИШКИ, ПОДЛИЗУРКОВЦИ, СТЪКМИСТИЦИ: що не ги питахта, кое според тех е по-важно, демокрациата или шариата? И ше требва да изфърлите "проучването си у коша, щот мултикултурализ нема да ви плати...........Демокради, кво да ги правиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
ing5rov
преди 6 години
https://***.youtube.com/watch?v=O-Sh2yMDUU0Авраам Руссо: мусульмане на колени поставят европейцев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
ing5rov
преди 6 години
И после стига с тая малоуммна пропаганда , снимката въобще няма отношение към статията ви ... колкото повече ви чете човек бълвочите , толкова повече се затвърдява мнението , че трябва да ви възприема точно обратно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още