IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Могерини: Хирошима и Нагасаки са най-силното изражение на жестокостите на войната

Договорът за неразпространение на ядрено оръжие все още е далеч от пълното прилагане, посочва европейски дипломат номер едно

20:13 | 06.08.15 г. 7
Автор - снимка
Създател
Могерини: Хирошима и Нагасаки са най-силното изражение на жестокостите на войната

Трагичните събития отпреди 70 години в Хирошима и Нагасаки, над които бяха пуснати атомни бомби, напомнят днес на целия свят за жестокостите на войните. До такива жестокости не трябва да се прибягва дори в най-острите моменти на противоречия, пише Федерика Могерини в отворено писмо по повод 70-ата годишнина от атомните бомбардировки в двата японски града.

Писмото е публикувано в италианското издание Corriere della Sera във връзка с годишнината от бомбардировката над Хирошима, предава БТА. 

"70 години по-късно Хирошима и Нагасаки остават най-силно изражение на жестокостите на войната. Дори в най-трудните моменти на противопоставяне между Запада и Изтока, споменът за тези ядрени удари беше предупреждение, че не трябва да се допуска повторение на този ужас", пише Могерини.

"Като решиха да сложат край на Студената война, храбрите и далновидни лидери избраха да инвестират в сигурността на света и в тази на своите граждани. Тогава за първи път тези лидери си дадоха сметка, че разоръжаването, а не разпространението на оръжията е единствено средство за постигане на мир и на сигурност по света", добавя тя.

Дипломат номер едно на ЕС признава, че Договорът за неразпространение на ядреното оръжие все още е далеч от пълно прилагане и рискът от разпространение на атомни оръжия и на "мръсни войни" се е умножил.

"Споменът за случилото се преди 70 години в Хирошима и Нагасаки трябва да е универсален ключ към постигането на мир и сигурност. Трябва да осъзнаваме, че няма граници пред неразпространението на ядреното оръжие, пред влизането в сила на забраната на ядрените опити, пред мирното използване на ядрена енергия", посочва Могерини.

Тя обвързва годишнината от Хирошима и Нагасаки с успеха на преговорите по иранската ядрена програма. "Онова, което свързва спомена за Хирошима и Нагасаки и успеха на преговорите с Иран, е куражът да се изгради нов световен ред, основаващ се на диалога и сътрудничеството, а не на противопоставянето", допълва Федерика Могерини.

Тя припомня, че преди 30 години лидерите на СССР и на САЩ Михаил Горбачов и Роналд Рейгън са имали смелостта да отворят нова страница в отношенията между двата блока.
"Днес ние трябва да имаме силата и способността да изградим мира, за да не се налага после да си казваме: Господи, какво направихме!", предупреждава Могерини.

Тя визира думите на пилота на бомбардировача Enola Gay, хвърлил бомбата над Хирошима. След обстрела капитан Робърт Луис пише в бордния дневник на самолета думите: "Господи, какво направихме".  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 3
misanthrope
преди 8 години
Абсолютно вярно е, че Моргерини като е казала А е трябвало да каже и Б и не може да се говори така, без да се каже кой кого е бомбардирал.Иначе... японците също са направили ужасни неща по време на войната и причината да не хвърлят те атомна бомба над САЩ и няколко над Китай, е ... че не са имали. Това разбира се не прави акта на САЩ по-малко варварски
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
A tiny portion of a secret cable released last month by WikiLeaks is just now making its way to the United States. In the Sept. 2009 cable, U.S. Ambassador to Japan John Roos tells the Obama administration that Japan doesn't think it's a good idea for President Obama to visit Hiroshima or to apologize for using an atomic bomb on two Japanese cities during World War II.The contents of the cable were reported back in September by The Japan Times and ABC News picked it up, today.http://***.npr.org/sections/thetwo-way/2011/10/12/141276162/wikileaks-japan-rebuffed-idea-of-u-s-apology-for-hiroshima
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 4
Stone_Kold
преди 8 години
Хирошима и Нагасаки са най-силното изражение на жестокостите на войнатахаха а казват 4е Путин видиш ли бил заплаха за света..каква найвност...а Сталин бил жесток диктатор хахаха а по неговото време сащ са демокрация която сее просперитет по света
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
Сините камъни
преди 8 години
Лицемерието продължава!Защо от Уошингтън не кажат нещичКо!Или сега трябва всички в хор да кажем, не на ядреното оръжие и да "помогнем" на американските фашисти да си освободят пътя към Москва!Щото нашия ключ на София им го подарихме!В знак на благодарност, че губейки Студената война е време и за плащане на сметката, щото доста годинки като лисици се усукваха около рая, и накрая Луцифер паси им го подари, чак рева от умиление!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
мдааам мародерите от Сашш си траат като *** иначе празнуват там победата над Хитлер и немците само се извиняват на тоя и оня, та еврейте та тва та онова, ама американските фашаги дет са единствените пуснали атомна бомба над човечеството ни звук ни стон ....... японците няма да забравят те си плетат кошницата и един ден ше има Видьов ден ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 4
dakl
преди 8 години
Случайно или не , но европейският висш дипломат не смее да произнесе името на престъпника. Защо ли? Вероятно защото става въпрос за престъпления извършени от извънземни същества?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още