IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли укрепването на еврозоната да върви ръка за ръка с реформите в ЕС?

Великобритания и Франция уж съгласни, че има нужда от справедливо третиране на държавите извън еврозоната

23:01 | 27.07.15 г.
Може ли укрепването на еврозоната да върви ръка за ръка с реформите в ЕС?

Великобритания и Франция стигнаха до извода, че усилията на нациите от еврозоната да укрепят единната валута след гръцката криза може да вървят ръка за ръка с по-широките реформи в Европейския съюз (ЕС), за които Лондон настоява, пише онлайн изданието EurActiv.com.

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън иска гаранции, че държавите извън еврозоната като страната му няма да изгубят влиянието си в блока заради задълбочаването на интеграцията на еврозоната и преди референдума за членството в ЕС, който ще се проведе през 2017 г.

С перспективата за излизане на почти фалиралата Гърция от еврозоната Франция и Германия обмениха идеи за укрепване на валутния съюз – например със собствен бюджет, правителство и парламент.

Френският министър на икономиката Еманюел Макрон, който беше домакин на британския финансов министър Джордж Осбърн, коментира, че е необходимо да има справедлив набор от правила", с които да се защитят интересите на държавите извън еврозоната.

"Ние се нуждаем от справедливо третиране на държавите извън еврозоната”, коментира Макрон на съвместна пресконференция с Осбърн, след като двамата посетиха инкубатор на френски високотехнологични стартиращи компании.

"Това е най-подходящият момент да се реформират много неща", допълни той и посочи, че вярва в споразумението между Великобритания и нейните партньори от ЕС.

Озбърн каза, че някои от предложенията за реформа на еврозоната са поели в “интересна посока”. Той обаче посочи, че ако интеграцията ще продължава, Лондон ще продължи да настоява, че интересите на останалите страни в ЕС са надлежно защитени.

Великобритания поиска серия от реформи в ЕС, вариращи от рационализиране на бюрокрацията до мерки за гарантиране на позицията на Великобритания като световен финансов център. Сред тях има и доста спорни предложения, като например орязване на помощите за гражданите на ЕС в страната.

Франция директно отряза правителството на Камерън, като посочи, че няма да приеме промени в договора за ЕС. Камерън пък миналия месец омекна и посочи, че такива промени биха могли да се направят и на по-късен етап.

Франция е традиционно особено чувствителни към всякакви опити да се правят промени на единния пазар на труда, към темата за общественото здравеопазване и законодателството за безопасност на храните. Все още не е ясно дали Великобритания ще поиска промени или изключения в тези области.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:26 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още