IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ потвърди прогнозите си за ръста на украинската икономика

От ключово значение за Украйна е изпълнението на редица структурни реформи, отбелязва институцията

12:34 | 06.05.16 г. 8
Автор - снимка
Създател
МВФ потвърди прогнозите си за ръста на украинската икономика

Международният валутен фонд (МВФ) потвърди прогнозите си за ръст на украинската икономика през 2016 година в рамките на 1,5%, предаде ТАСС.

"Очакванията са, че Украйна влиза в период с рекорден икономически растеж, който ще бъде поддържан от намаляване на икономическите дисбаланси и подобряване на геополитическата ситуация", е записано в заключението на експертите от институцията.

Прогнозата на МВФ е, че през 2017 година Киев ще запише икономическа експанзия в рамкитена 2,5 на сто.
Фондът обаче не забравя да посочи и важността от извършването на множество структурни реформи, допълва "Интерфакс".

"От ключово значение за Украйна е борбата с корупцията, съдебната реформа и промяната в данъчната администрацията, както и реформите, отнасящи се до държавните предприятия - подобряване на управлението и намаляването на зависимостта им от държавния бюджет", се казва в доклада.

Междувременно представителите на Фонда изразиха своята подкрепа за новото правителство в страната. Първите впечатления са "много окуражаващи", каза Махмуд Прадхан, зам.-ръководител на европейския департамент в МВФ, цитиран от Ройтерс.

Следващата седмица започва мисия на МВФ в Украйна, която да анализира изпълнението на програмата, предвиждаща реформи в замяна на отпускането на финансова помощ, на стойност 17,5 млрд. долара. Прадхан коментира, че е рано да се каже колко време ще отнеме прегледът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още