IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Съживяването на икономическия растеж е "наложително" за еврозоната

Заплахата пред оцеляването на единната валута вече не съществува, смятат експертите на фонда

09:04 | 09.07.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
МВФ: Съживяването на икономическия растеж е "наложително" за еврозоната

Еврозоната трябва да предприеме координирани действия, за да съживи икономическия растеж, посочи Международният валутен фонд (МВФ), цитиран от световните агенции и БТА.

Организацията отбелязва необходимостта еврозоната да оздрави банковите баланси, да постигне напредък при създаването на банковия съюз и да засили търсенето.

"Растежът остава слаб, а безработицата е рекордно висока. Крайно са необходими политически действия за възстановяване на стабилността на финансовия сектор и завършване на банковия съюз", посочва МВФ в редовната си оценка на състоянието на икономиката във валутния съюз.

"Центробежните сили в еврозоната остават сериозни и навсякъде ограничават растежа", отбелязва докладът.

Според експертите на фонда заплахата пред оцеляването на единната валута, която бе явна преди 12 месеца, е била отстранена от Европейската централна банка (ЕЦБ), която обяви, че може пряко да се намеси, за да стабилизира пазара на облигации и да вземе и други мерки.

"Наложително е да се съживят растежът и заетостта. Това изисква действия на множество фронтове", подчертава МВФ. 
Организацията посочва четири области на реформи - да бъдат посочени и подпомогнати проблемните банки, така ще целият финансов сектор да има увереността да отпуска кредити, да бъде разработен единен пакет от банкови правила, ЕЦБ да продължи хлабавата си парична политика, а страните да направят икономиките си конкурентни, включително чрез отваряне на трудовите си пазари. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 10 години
"Крайно са необходими политически действия..."; Наложително е да се съживят растежът и заетостта. Това изисква действия на множество фронтове"...*******************************Ух, това как ми напомня на едни решения от заседания на Политбюро на БКП. Първо ги пускаха на 1-ва стр. на Работническо дело, а после се печатаха книжлета за партийните организации по места... хехе! Трябва, трябва, трябва... дайте, другари, да дадем! хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още