IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надеждите за сделка с Гърция окрилиха европейските пазари

Според анализатори Европа едва ли ще приеме условията на Ципрас и ако поддържа позицията си, гръцкото правителство в крайна сметка ще отстъпи

19:23 | 01.07.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Надеждите за сделка с Гърция окрилиха европейските пазари

Европейските акции приключиха днешната сесия със силни повишения на фона на възобновените надежди за сделка между Гърция и кредиторите й.

Регионалният European Stoxx 600 приключи сесията с ръст от 1,5% заради отстъпките, които премиерът на Гърция Алексис Ципрас демонстрира, че е готов да направи. Индексът обаче отстъпи от по-високите нива, които достигна по-рано през сесията, след като в телевизионно обръщение към нацията Ципрас все пак призова гласоподавателите да гласуват с “Не” на референдума, за да окажат натиск на кредиторите на страната.

В Германия DAX 30 скочи с 2,16% до 11 181 пункта, във Великобритания FTSE 100 добави 1,24% до 6 602 пункта, а във Франция CAC 40 записа ръст от 1,94% до 4 883 пункта.

Водещият индекс на фондовата борса в Атина отчете ръст от малко над 2% днес до 797 пункта.

Днес стана ясно, че Ципрас е изпратил писмо до кредиторите, в което проявява готовност да приеме предложенията им, но при определени условия. Същевременно обаче в обръщение към гърците той ги призова да отхвърлят предложенията на кредиторите с идеята да им се окаже по-голям натиск да склонят на компромис.

В крайна сметка от писмото се вижда, че гръцкото правителство отстъпва по някои от спорните въпроси. 

След новината за писмото пазарите тръгнаха нагоре, макар и инвеститорите да не бяха убедени, че това ще подсигури споразумението между Атина и кредиторите. По-късно, след изявлението на Ципрас по телевизията, индексите предприеха леко отстъпление, но до нови сривове не се стигна.

Според анализатори Европа едва ли ще приеме условията на Алексис Ципрас и ако поддържа позицията си, гръцкото правителство в крайна сметка ще отстъпи. Очаква се обаче решението на Европейската централна банка (ЕЦБ) за програмата за спешна ликвидност за гръцките банки.

Междувременно Франция продължава да се опитва да оказва натиск да се постигне споразумение с Гърция преди референдума в неделя, макар че канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че не е съгласна на такъв развой на събитията и че предпочита да види каква е волята на гръцки народ.

Акциите на автомобилните производители в Европа отбелязаха силни ръстове в днешната сесия на фона на данните, че продажбите на автомобили във Франция са се увеличили с 15 на сто през юни.

Пазарната оценка на Airbus също отбеляза ръст от близо 4 на сто, след като Китай поръча самолети за няколко милиарда долара. Акциите на испанската инфраструктурна компания Ferrovial – водещият акционер в британското летище Хийтроу, също постъпнаха, след като специална комисия одобри разширяването на летището. Властите ще се произнесат до края на годината по въпроса за построяването на още една писта.

Новините около кризата в Гърция можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още