IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нарастващата бедност в Испания безпокои Съвета на Европа

Децата и хората с увреждания са най-уязвими за бюджетните ограничения, посочва комисар за правата на човека към СЕ

21:14 | 14.10.13 г. 3
<p>
	Нилс Муйжниекс, комисар за правата на човека към Съвета на Европа. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Нилс Муйжниекс, комисар за правата на човека към Съвета на Европа. Снимка: Архив Ройтерс

Драстичното орязване на бюджетите за здравеопазване и образование в Испания е довело до тревожно разрастване на бедността на домакинствата, като децата и хората с увреждания стават по-уязвими, се посочва в доклад на Съвета на Европа, цитиран от AFP, съобщи БТА.

В доклада комисарят по правата на човека към СЕ Нилс Муйжниекс изразява безпокойство от все по-големия дял на бедност при децата в Испания, достигнал 30,6% през 2011 година, и дългосрочният ефект от него, който може да бъде пагубен както за тях, така и за страната.

"Децата са засегнати по несъразмерен начин от орязването на бюджетите за социална закрила, здраве и образование, намаляването на семейните добавки е докарало някои деца до нищета и до проблеми с прехраната", подчертава Съветът на Европа, който изпрати своя делегация в Испания между 3 и 7 юни 2013 година.

Муйжниекс призовава испанските власти да "приемат и приложат по-енергични и координирани стратегии, за да се борят с причините за бедността при децата и да се попречи на това явление". Комисарят изразява безпокойство и от голямото отражение на бюджетните ограничения върху условията на живот на хората с увреждания и тяхната социална интеграция, припомняйки, че тази категория наброява 3,8 милиона души в Испания.

Католическата организация Caritas също би тревога миналата седмица за крайната бедност и разрастването на неравенствата, подчертавайки, че над 3 милиона души в Испания живеят с по-малко от 307 евро на месец. Caritas предупреди също така, че бедните в страната са 21,1% (включително лица с годишен доход под 7355 евро).

Четвъртата по големина икономика в еврозоната понесе ударите от спукването на пазара на недвижимите имоти през 2008 година в момент, когато избухна международната финансова криза, а оттогава провежда безпрецедентни мерки за драстични икономии. В рецесия от две години, Испания има рекордна безработица от 26,3%, която се очаква да остане още дълго на високо равнище според икономисти и международни организации, макар че предвижданията са страната всеки момент да се върне към растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
"Нарастващата бедност в Испания безпокои Съвета на Европа"С устойчивата си ниска скорост...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
stoiloff
преди 10 години
Чудно защо ли не се притесняват за България?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 1
deant
преди 10 години
А как не се сетиха, че в ЕС има държава, която е бедна дори според критериите на Африка? И испанците колко пък лошо да живеят? Имам роднини там, айде айде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още