IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Недостиг на горива във Франция заради блокадите на рафинерии

Френският премиер Манюел Валс заяви, че страната му разполага с достатъчно резерви от гориво

13:39 | 23.05.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Блокадите на френски петролни депа и рафинерии предизвикаха недостиг на горива и намесата на полицията, информира AP.

Френски медии съобщават за все повече случаи на недостиг на горива на стотици бензиностанции в страната, включително в Париж, тъй като блокадите, начело на които са синдикатите, пречат на доставките.

Финансовият министър Мишел Сапен потвърди рано днес, че властите са разгонили демонстрантите от една от блокадите. Правителството ще действа, когато "протестите вече станат недопустими", заяви той.

Междувременно френският синдикат Обща конфедерация на труда (CGT) обяви 24-часова стачка в петролния терминал Фос-Лавера на пристанището в Марсилия, заемайки по-твърда позиция срещу плановете на правителството за трудова реформа, предадоха Ройтерс и БТА.

Блокадите са част от вълната протести през последните седмици срещу трудовата реформа, планирана от правителството. Вълната от стачки започна през март и набра скорост през последните седмици.

Френският премиер Манюел Валс заяви вчера в Израел, че страната му разполага с достатъчно резерви от гориво, за да се справи с недостига, изпитван от стотици бензиностанции заради блокадите.

Всяка пета бензиностанция във Франция изпитва недостиг на гориво, каза пред телевизия "Франс 2" министърът на транспорта Ален Видалис. Преди това той бе заявил, че над 800 бензиностанции от общо 11 500 са останали без абсолютно никакво гориво.

През уикенда полицията премахна някои от блокадите на нефтобазите и ще продължи да го прави и през днешния ден, каза Валс.

"Контролираме напълно ситуацията. Мисля, че някои от рафинериите и базите, които бяха блокирани, вече са отблокирани или това предстои да стане в близките часове или дни", заяви той пред репортери при визитата си в Израел. "Във всеки случай разполагаме с необходимите резерви, за да се справим."

Протестиращи парализираха работата на нефтобази, както и доставките от поне половината от осемте рафинерии във Франция. В петък работниците в три рафинерии на Total гласуваха да спрат производството до вторник.

Новините за недостига на гориво и блокадите през последните дни накараха шофьорите да се втурнат към бензиностанциите, за да напълнят резервоарите си като предпазна мярка.

Няколко департамента въведоха ограничения за горивото, което може да зареди един автомобил, а някои забраниха сипването на допълнително бензин в туби.

"Проблемът е, че това явление е концентрирано в определени региони. За две трети от страната тази действителност изобщо не съществува", заяви Видалис и добави, че най-засегнатите региони са Западът, Бретан, Нормандия, крайният север на Франция и районът около Париж.

Синдикатите заявиха, че са решени да продължат с протестите си, докато правителството не оттегли законопроекта - нещо, което Валс каза в общо интервю за телевизиите БФМ и "Франс 24", че няма да стане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още