IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ниските лихвени проценти са предимство, а не само бреме, смята Беноа Кьоре

Без стимулите на ЕЦБ икономическата активност щеше да е под натиск, а безработицата щеше да е по-висока, твърди централният банкер

15:31 | 01.05.16 г.
<p>
	Беноа Кьоре. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Беноа Кьоре. Снимка: Архив Ройтерс

Германия ще изгуби, ако Европейската централна банка се откаже от целевата инфлация, когато ниските лихвени проценти са предимство, а не само бреме. Това заяви Беноа Кьоре, член на Управителния съвет на ЕЦБ, цитиран от Ройтерс. С коментара си той отвърна на критиката от страна на някои германски представители.

Без неколкократните стимули на ЕЦБ икономическата активност щеше да е обект на натиск, безработицата щеше да е по-висока и щеше да е по-трудно постигането на стабилни публични финанси, дори в Германия, смята Кьоре. 

Инфлацията се държи около нулата през последната година и през март ЕЦБ още повече понижи вече отрицателната депозитна лихва, след като прогнозите показаха, че банката няма да постигне целевата инфлация от 2% още няколко години.

„В Германия ЕЦБ беше обект на редица критики, че вреди на вложителите чрез много ниските лихвени проценти“, пише Кьоре в материал в неделното издание на консервативния всекидневник Frankfurter Allgemeine Zeitung newspaper.

„Благодарение на подобрените икономически условия, насърчени не на последно място от паричната политика, реалните доходи и заетостта в Германия се увеличиха през последните години. С други думи нужни са ни ниските лихвени проценти, за да гарантираме нормализирането на икономическите условия, включително по-високата възвръщаемост на спестяванията в бъдеще“, пише още централният банкер.

По думите на Кьоре макар че ЕЦБ е била много гъвкава в интерпретирането на собствената си целева инфлация, отказ от нея би създал нестабилност, би повишил риска от дефлация и вероятно би довел до по-слаба икономическа активност и по-висока безработица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:58 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още