IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nokia струва на Microsoft още 1850 работни места

Слабите продажби на устройства принудиха компанията да направи още съкращения

15:50 | 25.05.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Microsoft съкращава 1850 работни места, 1350 от които във Финландия, където се намира мобилният бизнес, който компанията придоби от Nokia преди няколко години, съобщава CNBC.

Американската компания прави допълнителни съкращения в бизнеса си на фона на продължаващия спад в продажбите на устройства. Счетоводните разходи, свързани със съкращенията, се изчисляват на 950 млн. долара.

В имейл, изпратен рано сутринта в сряда до всички служители на Microsoft, Тери Майерсън, изпълнителен вицепрезидент на Windows, описва съкращенията като "невероятно трудни".

Около 25 хил. служители се присъединиха към Microsoft в резултат на придобиването на телефонния бизнес на Nokia, но  Microsoft бързо усети натиска и се принуди да намали разходите заради нестабилните продажби. 

През 2014 г. компанията обяви, че съкращава 18 хил. работни места, повечето от тях вследствие на сделката с Nokia. Microsoft има общо 110 хил. служители.

Миналата година компанията съкрати други 7800 работни места, което й струваше 7,6 млрд. долара, изтривайки почти цялата стойност на сделката с финландския производител.

Придобиването на мобилния бизнес на Nokia ще се запише като една от най-скъпите грешни стъпки в историята на Microsoft. Бившият главен изпълнителен директор Стивън Балмър сключи сделката с цел да трансформира компанията, опитваща се да догони Apple и Google в мобилния бизнес.

Междувременно марката Nokia обяви, че се завръща на пазара на смартфони, две години след като продаде своя ключов бизнес с телефони и се оттегли.

Nokia обяви, че ще лицензира бранда си на базирана в Хелзинки компания, управлявана от бивши мениджъри на Nokia, които имат за цел да пуснат нови мобилни телефони и таблети на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Кога нещата на Microsoft са ставали? Windows NT горе долу ставаше, Windows2000 горе долу ставаше и после Windows 7. Това е. И пак.. ставаха, не че нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
gri_katia
преди 7 години
Телефоните на Майкрософт са преди всичко средства за наблюдение на клиентите - може да се пише не малка статия как без да качиш всички адреси, календар и какво ли не изобщо не може да ползваш тези (за всеки друг телефон нормални) средства. Ако не си подадеш положението, не се вижда времето... Защо потребителите остават без възможност сами да си синхронизират файлове, снимки, адреси и календари, а трябва всичко да е през сървара на накой друг? Подобно и с новия Windows 10..., освен това стари телефони Нокии, не могат да се свържат с него. ВЕЧЕ НОВИТЕ НЕЩА НА МАЙКРОСОФТ НЕ СТАВАТ ЗА ПОЛЗВАНЕ.... :-(Особенно като има толкова алтернативи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още