IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата дилема на Ангела Меркел по отношение на бежанците

Християндемократическият съюз настоява за лимит на мигрантите, но е и готов на отстъпки за точния брой

20:00 | 02.10.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Мигрантската криза се завърна в Германия като една от големите пречки пред формирането на правителство в страната, пише в свой анализ европейското издание на Politico.

Още преди Ангела Меркел да се изправи пред либералните „Свободни демократи“ и „Зелените“, тя трябва да се разбере с дългогодишния си коалиционен партньор – Християндемократическия съюз от Бавария. Лидерът на партията Хорст Зеехофер вече коментира, че разговорите са най-трудните от 1976 година досега. Той не отстъпва от позицията си, че Германия трябва да сложи лимит на бежанците, което поставя Меркел под сериозен натиск, смята изданието.

Досега канцлерът Ангела Меркел, както и представителите на другите две евентуални политически формации в бъдещата управленска коалиция – либералите и зелените, винаги са се противопоставяли на идеята за ограничение на бежанския поток.

Позицията на Меркел е, че броят на бежанците може да бъде ограничен с борба срещу трафикантите, а не с определяне на брой мигранти, които Германия може да приеме.

В т.нар. „Баварски план“ на Християндемократическия съюз е записано, че годишно страната може да приеме 200 хил. бежанци. Източници от партията обаче намекнаха, че тази цифра подлежи на преговори и може да набъбне. Но е задължително да бъде обявен лимит – това е от ключово значение за оцеляването на Зеехофер, който е и премиер на Бавария, пише още Politico.

Партията на Ангела Меркел спечели с убедителна разлика, но недостатъчно, за да формира мнозинство. Досегашните партньори в управлението - социалдемократите, се отказаха от участие в правителството и ще бъдат опозиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
majnata
преди 6 години
Нещастен психо , след "5 може би 8 години" , Берлин и Бейрут няма да се различават много !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
dakl
преди 6 години
Единствено ново можедабъдемълчаливо завръщане към старата практика на граничен контрол , иначе енеизбежен краха на управляващата коалиция. Трето няма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 6
lyusien
преди 6 години
До 1 Обикновено хората и наи вече политиците се оценяват когато мине доста време Сега много хора обвиняват Меркел за емигрантската вълна вкарала по вече от 1 милион предимно сириици в Германия Но това са предимно млади хора добре образовани в Сирия Почти готови да бъдат интегрирани в германския трудов пазар Това е от огромна полза за силно застаряващата немска нация което представлява риск за локомотива на европеиската икономика за пенсиите на възрастните германци и други демогравски проблеми Това ще го разберат хората след 5 може би 8 години Тогава вероятно Меркел няма да е на власт Но такъв е живота
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
Kosto
преди 6 години
Каква дилема? С всички средства се поддържа демагогията на тази жена. С милиарди евро, убити, наранени местни хора заради нарастналото самочувствие на поканените от нея, Брексит, несигурност, загуба от стойността на имоти, където се заселят "гостите и" етс.. Колкото по-бързо се нарече извършеното от нея престъпление, толкова по-бързо ще започне оздравяването на Европа. Но тя трябва да бъде отстранена и съдена, а не да продължава да демагогства за бройки и подобни глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още