IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

OMV се отказва от годишните си цели за добив

Компанията е засегната от падналите цени на петрола и свиващите се доставки от Либия

16:10 | 29.01.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Заради ниските цени на петрола и продължаващите прекъсвания в доставките от Либия австрийската петролна компания OMV се отказва от своите досегашни цели за инвестиции и за добив. Вместо планираните 3,9 млрд. евро компанията ще вложи през следващите две години само между 2,5 до 3 милиарда евро в разширяването на бизнеса си, заяви концернът.

С това компанията се отказва и от анонсираните от напускащия поста главен изпълнителен директор Герхард Ройс цели за добив от 400 000 барела на ден, съобщи още OMV в четвъртък. Това количество няма да бъде достигнато през 2016 г., както бе досегашният план, а по-късно.

OMV адаптира средносрочното си планиране спрямо бързия спад на цените на петрола през последните месеци, се казва в изявлението на компанията. След годишния пик в средата на 2014 година цената на петрола сорт брент падна с приблизително 58%, отчитат от концерна.

Ниската цена на петрола натиска надолу приходите на групата. В допълнение прекъсването на доставките от изпадналите в криза Либия и Йемен намалява производството. Само от Либия в мирни времена OMV вземаше около една десета от петрола си. OMV не назова детайли за това при кои проекти следва да има намаляване на вложенията. Продажбата на бизнес части също може да бъде прегледана.

В допълнение, през четвъртото тримесечие концернът трябваше да преглътне високи отписвания заради турския си бизнес с бензиностанции и румънското дъщерно дружество Petrom. Това доведе до натоварвания в размер на 700 млн. евро в оперативния резултат. През първите девет месеца на 2014 г. OMV записа оперативна печалба (EBIT) от 1,5 милиарда евро. Отписването в бизнеса на опериращото под името Petrol Ofisi дружество с бензиностанции в Турция OMV обоснова с регулаторни намеси и като цяло по-големи рискове за страната.

Единственият светъл лъч в края на годината е увеличеното производството на петрол. През четвъртото тримесечие производството се покачва заради две нови находища в Норвегия с два процента спрямо предишното тримесечие до 318 000 барела на ден. В бизнеса с преработката на суров петрол в горива маржовете се увеличават от 4,9 долара за барел през предходното тримесечие до 5,19 долара сега.

Всичко за цената на петрола четете тук


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 13 rate down comment 3
Моабет да става
преди 9 години
Ето това е:хем им даваш на либийците демокрация и хем ти прявят проблеми с доставките.Неблагодарни :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още