IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отмяната на Шенгенското споразумение застрашава ЕС, смята шведският премиер

"Ако се разпадне споразумението, под въпрос ще се окажат ЕС и всичко, за което сме се трудили много години", каза Стефан Льовен

09:11 | 24.01.16 г. 8
<p>
	Премиерът на Швеция Стефан Льовен. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Премиерът на Швеция Стефан Льовен. Снимка: Архив Ройтерс

Отмяната на свободното придвижване в рамките на Шенгенското пространство застрашава Европейския съюз, заяви министър-председателят на Швеция Стефан Льовен в интервю за телевизия "Евронюз".

"Ако се разпадне споразумението, под въпрос ще се окажат ЕС и всичко, за което сме се трудили много години", каза той.

Министрите на вътрешните работи на страните членки на ЕС ще обсъдят в понеделник на неформална среща в Амстердам възможността за удължаване на граничния контрол в Шенген. В момента Норвегия, Швеция, Дания, Австрия, Германия, Франция и Малта са затегнали контрола по границите си.

Според шведския премиер нестабилността на пазара на труда и увеличаването на социалното напрежение са довели до рязък ръст на национализма в Швеция.

"Става дума за страх от утрешния ден, който изпитва населението. При много нестабилен пазар на труда хората си задават въпроса: "Ще има ли за мен утре работа и ако не, какво ще стане с мен?" - обясни премиерът.

Радикалната партия "Шведски демократи", настояваща за спиране на миграциятя в кралството, е подкрепяна от 25 процента от шведите, показват социологически проучвания.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
lozkhris
преди 8 години
О, не, г-н Льовен !! Няма да загубите това, за което се правите, че сте "работили" толкова години, а топлите си, бюрократични местенца и благини, които си осигурихте за толкова години и за които плаща с пълна сила европейският данъкоплатец !! Това ви е големият страх !! Обаче с гей паради и религиозна и културна толерантност не се прави нито икономика, нито политика. Защото вкарването на милиони *** *** за разплод може да е страхотна новина за евро-н.едоклатените чичковци и лелки 50+ от Германия, Дания и Швеция, но в дългосрочен план унищожението на бялото, създаващо принадена стойност население на Европа повдига въпроса КОЙ ще ви прави Мерцедесите и Мийлетата след не кой знае колко много време...Разбира се, ако тревогите ви са само за пред хората, то пиедесталът ви "След мен и потоп" е монолитен, не се бойте. Другото е медиите ви, на които може да завиди и Тодор Живков....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
nesduhan_trader
преди 8 години
За каква нестабилност на пазара на труда говори уважаемият премиер? Нали им трябваха милиони мигранти, щото нямало кой да им работи на големите корпорации? Да не се окаже, че бежанците не са бежанци, ами опортюнисти, че не идват да ви бачкат, а очакват отхранване и вечни преференции и че вместо липса на РС имате липса на работни места и че вместо стимул за икономиките ви ще се окажат бреме и спирачка? Накрая ще се формира нов ЕС, от тия, които сега наричате "скептици", той ще включва повечето евродържави и най-лошото за вас - собствените ви избиратели ще му симпатизират. Невключените 2-3 държави могат да си направят евро-африкански съюз, както казва колегата от пост 1, вместо да се занимават с полулегален трафик. Другият вариант е този ЕС да се реформира, а провалените политици да отстъпят властта на опонентите си. А Меркел да опише в някоя мемоарна книга като какъв точно катарзис е преживяла, за да преобърне на 180 градуса политиката и реториката си през фаталната 2015-а.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
Има много начини за спиране на прииждащите тълпи . Тука вече започва да прозира друг план...за омесване на съвсем различни раси и култури , създаване на паника страх и напрежение ! На Меркел и беше възложено изпълнението на тоя план ...спуснат от билдерберговите кукловоди.Всички призиви за солидарност в Евросъюза са булшит !Това е експеримент на световно ниво с цел пълна глобализация и световно управление ! Нов световен ред /хаос все тая...въпросът се свежда до по лесното и комплексно водене на тревопасните...за доене , стригане и клане !Честито !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Grosss
преди 8 години
То пък голяма трудност да се спрат фериботите с които от островите катоЛесбос се предвижват до континентална Гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
Само дето северно африканският и азиатският човек не щат вече на "клона"...искат на "бюро" !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още