IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Oзбърн счита Brexit за ужасяващ

Финансовият министър изброява редица сериозни негативни последици от подобно решение

18:17 | 23.05.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В случай на излизане на Великобритания от Европейския съюз (т. нар. Brexit) ще се стигне до срив на икономиката, предупреждава британският финансов министър Джордж Озбърн.

„Британският народ трябва сам да си зададе този въпрос – може ли ние умишлено да гласуваме за рецесия“, казва Озбърн. По думите му гласуване за Brexit е равносилно на гласуване за икономически спад. Подобен вот ще предизвика „незабавен и силен шок“ за британската икономика, смята финансовият министър, цитиран от Ройтерс.

Финансовото министерство рисува два сценария за краткосрочните последици в случай на Brexit. При един „мек шок“ брутният вътрешен продукт ще е с 3,6 на сто по-нисък в рамките на две години спрямо БВП на страната при оставане в рамките на ЕС. 

В най-лошия случай, „сценария със силен шок“, икономическият продукт може да е дори с цели 6 на сто по-нисък. Сериозни последици според Озбърн ще има за собствениците на недвижими имоти. Стойността на имотите им би се свила с между 10 и 18 на сто. Онези, които обаче тепърва желаят да купят жилище, ще се сблъскат с по-скъпи и по-трудно достижими ипотечни кредити.

По думите на финансовия министър в случай на Brexit Великобритания е заплашена от протяжни и трудни преговори за търговските си отношения с редица страни. Това би означавало нова несигурност за фирмите, които ще избягват да правят нови назначения и инвестиции. Премиерът Дейвид Камерън и Озбърн ще представят официално резултатите от това проучване на финансовото министерство по-късно в понеделник.

По-рано през миналата седмица Озбърн отново предупреди, че ще е "извънредно трудно" за Обединеното кралство да преговаря за ново търговско споразумение със страните от ЕС, ако Лондон напусне общността.

Само да поговориш с финансовите министри на Франция, Германия, други европейски страни и става ясно, че ако Обединеното кралство напусне ЕС и поиска достъп до общия пазар (. . .), ще трябва да плащаме в бюджета на ЕС, да приемем свободното движение на хора, всичко това без право да вземем отношение по тези политики", изтъкна Озбърн.

"Ако напуснем ЕС, ще разполагаме с две години за преговори по излизането от общността с останалите 27 страни членки. Ще трябва да преговаряме за нови споразумения с тези 27 европейски страни и в същото време да сключим над 50 търговски спогодби със страните, които не се намират в Европа", но имат специални договорености с ЕС, допълни Озбърн. "Това ще е извънредно трудно", заяви той.

Британците ще гласуват точно след месец на референдум референдум, който ще определи дали страната им да остане или не членка на Европейския съюз. Консерваторът Озбърн, също като премиера Дейвид Камерън и лейбъристката опозиция, води кампания за оставане на кралството в общността. Повечето проучвания на общественото мнение показват, че въпреки почти изравнените сили привържениците на оставането в ЕС ще надделеят. 

Всичко по темата Brexit следете тук

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 4
Stone_Kold
преди 7 години
Явно драмата с гърция всяко лято се е изчерпала и се готви нова за да откраднат тарикатите милиарди от борсите...а може англичаните да са завидяли на гърците как клатеха борсите и да искат и те без нищо да откраднат милиарди..ала бала референдум и гърците с тва откраднаха милиарди
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
"паплачта" дето бачка , пак ше си бачка...англичанките няма да берат нищо..."ЕС да преразгледа малко политиката си по доста въпроси." За туй да , трябва .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
mrynmryn
преди 7 години
Ако нямахме толкова *** там, бих искал да ги видя как излизат, от една страна ще е хубаво да полеят ЕС с малко студена вода, да преразгледа малко политиката си по доста въпроси, а от друга, да видя как дебели и кривозъби англичанки се мъчат да берат зеле и гъби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
Сараф
преди 7 години
Brexit няма да има, но някои тарикати ще спечелят милиони от тоя глупав референдум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още