Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Печалбата на Carlsberg остана под очакванията след застой на продажбите в Русия

Компанията сви дългосрочната си прогноза за маржа на печалба, но предвижда минимален ръст на оперативната печалба за годината

Печалбата на Carlsberg остана под очакванията след застой на продажбите в Русия

Снимка: Ройтерс

Датската пивоварна Carlsberg съобщи по-слаба от очакваната печалба за четвъртото тримесечие, след като продажбите на ключовия руски пазар замръзнаха на досегашното си ниво, а в Западна Европа намаляха, съобщи Ройтерс.

Четвъртият по пазарна капитализация производител на бира сви и дългосрочната си прогноза за маржа на печалба отчасти заради несигурността на пазара, макар да предвижда оперативна печалба за настоящата година да нарасне леко до около 10 млрд. датски крони (1,79 млрд. долара) от 9,8 млрд. крони за 2012 г.

За четвъртото тримесечие на миналата година оперативната печалба на компанията (преди еднократните ефекти) е нараснала до 2,15 млрд. крони (384,79 млн. долара), изоставайки от средната оценка на анализатори, анкетирани от Ройтерс, от 2,30 млрд. крони.

Още по темата
„За 2013 г. Carlsberg Group очаква динамиката на пазарите на бира и в трите региона, на които присъства, да остане подобна на тази през 2012 г.“, се посочва в съобщение на компанията. „Обемите на продажби през 2013 г. се очаква да бъдат повлияни от намаляването на запасите във Франция и Русия“, се добавя там.

Приходите за четвъртото тримесечие са нараснали до 15,93 млрд. крони, надхвърляйки средните очаквания от 15,63 млрд. крони.

Carlsberg прогнозира едноцифрен процентен ръст на изгладената годишна печалба в средната част на диапазона.

Carlsberg е един от трите водещи пивовари в страната ни, след като през 2002 г. придобива „Шуменско пиво“. През септември 2004 г. двата завода – Шуменско пиво и Пиринско пиво – обединяват ресурси и активи под името Карлсберг България. От началото на 2007 г. Карлсберг България започва трайно да заема второ място по пазарен дял на бирения пазар в България. За компанията в страната ни работят около 600 служители.

През ноември 2012 г. обаче от "Карлсберг България" съобщиха, че спират работата до февруари 2013 г. „Ако в даден момент пазарът има нужда от нови количества бира, пивоварната веднага ще отвори“, допълни изпълнителният директор на компанията Александър Грънчаров, цитиран от БНР. Той съобщи също и за планирани съкращения на около 20% от работещите 170 души в завода на компанията в Шумен.

По статията работи: Венцислав Дяков

Последни новини

Коментари (0)


Още от Европа
ЕП: Нито една страна в Европа няма да признае независимостта на Каталуния