IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Pimco предупреждава за балон на пазара на облигации с отрицателна доходност

Само в Европа обемът му е 2,8 трлн. евро, изчислява Bank of America

16:02 | 25.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Pimco предупреждава за балон на пазара на облигации с отрицателна доходност

Забравете за облигациите с висока доходност. Истинското вълнение на пазарите може да бъде открито в препълнения басейн на държавните ценни книжа с отрицателна доходност от Европа чак до Япония, пише Bloomberg.

На това мнение е главният инвестиционен директор Pacific Investment Management Co. (Pimco) Марк Кийзъл. Той се опасява, че инвеститорите трябва да плащат на правителствата от Испания до Швейцария, за да им заемат средства.

„Наистина балонът е в някои от тези доходности, тези негативни доходности“, заявява в интервю за Bloomberg Television Кийзъл. „Не смятам, че те са устойчиви.“

Въпреки че тази година концепцията за облигациите с отрицателна доходност стана много популярна, тя е необичайна от историческа гледна точка.

От септември 2014 г. насам обемът на европейските облигации, които „таксуват“ инвеститорите за това, че ги притежават, се утрои до 2,8 трлн. евро от 1 трлн. евро, сочат данни на Bank of America Corp.

Този обем на облигациите с отрицателна доходност е близо два пъти колкото корпоративния дълг с висок кредитен рейтинг, който се намира в обращение в Европа, и е близо девет пъти по-голям от размера на висококачествения облигационен пазар на Стария континент, изчисляват от Bank of America.

Централните банкери и политиците от Европа до Япония опитват да разпалят инфлацията, като окуражават инвеститорите да купуват по-рисков дълг, за да избегнат загубите от държането на пари под формата на депозити в банките или в по-безопасни държавни ценни книжа.

Ако опитите им са успешни, централните банки най-вероятно ще изоставят експанзионистичния курс, с което доходностите ще се покачат, а облигациите ще поевтинеят.

„Мисията на паричната политика по целия свят е да възвърне инфлацията“, коментира Кийзъл. „Инфлационният риск е подценен.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:05 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още