IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почти всички български ученици в прогимназията учат чужд език

В ЕС обаче тендецията вече е да се учат поне по два чужди езика, сочи статистиката на Евростат

13:54 | 01.02.16 г. 2
Почти всички български ученици в прогимназията учат чужд език

99,8% от учениците в прогимназията у нас учат чужд език, показват последните данни на Евростат. През 2014 година този процент е близо до средното ниво за ЕС, където 17,7 млн. ученици, или 98,6% от учениците изучават чужди езици.

Един чужд език обаче явно вече не е достатъчен и 60% от учениците в ЕС изучават поне два, показва статистиката. България изостава от тенденцията и само 17% от учениците в прогимназията изучават повече от един чужд език.

Данните на Евростат показват, че най-малко два чужди езици се изучават от всички ученици в прогимназиите в Люксембург. Следва Финландия (98,5%), Италия (98,4%), Естония (96,3%) и Румъния (95,6%). На обратния полюс се нареждат Унгария (6,3%), Ирландия (7,9%) и Австрия (9,5%).

На прогимназиално ниво най-често като чужд език се изучава английският език - 97,3% от учениците в ЕС. У нас 87,2% от учениците на това ниво на образование учат английски език. Вторият най-често изучаван език в ЕС е френският - 33,7%, следван от немския - 23,1%. В България вторият най-често избиран чужд език е руският - изучава се от почти 18% от децата в прогимназията.

Освен в Румъния, висок е процентът на учениците, които изучават поне два чужди езика и в южната ни съседка Гърция. Данните на Евростат показват, че там всички ученици изучават чужди езици, като 94% от тях учат поне два. Децата избират английски (98,1%) и френски език (48,5%).

В Румъния също английският и френският език са най-предпочитаните - съответно от 99,4% и 84,6% от учениците в прогимназиите.

Руският език е предпочитан като втори език в Прибалтийските страни - Литва (66,7%), Естония (64,7%) и Латвия (60,4%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 4
vankata89
преди 8 години
Ако реша да емигрирам 100% ще е в англоговоряща държава нямам никакво желание да уча никакъв друг език.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
vankata89
преди 8 години
Английския е напълно достатъчен да се оправиш днес. Неофициално си е нещо като международен език. Защо им е на децата да учат други езици ако нямат желание за това или не им трябва. Както аз съм си направил труда да така и този с който ще говоря да си е направил труда да го научи. Ако не си го е направил просто няма да говорим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още