IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството на Швеция подаде оставка след загубата на изборите

Премиерът Фредрик Рейнфелд ще остане начело на страната до сформирането на нов кабинет

19:08 | 15.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Премиерът&nbsp;Фредрик Рейнфелд. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Премиерът Фредрик Рейнфелд. Снимка: Ройтерс

Министър-председателят на Швеция Фредрик Рейнфелд е депозирал днес оставката си пред председателя на парламента Пер Вестерберг след поражението на партията му на вчерашните парламентарни избори, предаде ИТАР-ТАСС.

"Мога да кажа само, че премиерът Рейнфелд депозира оставкатаси - своята и на правителството си", каза Вестерберг пред журналисти в парламента.

По предварителни данни на избирателната комисия опозиционните партии (Шведска социалдемократическа работническа партия, Лява партия и Партия на зелените) печелят пред управляващия алианс на Умерената коалиционна партия, Народната партия – либерали, Християндемократическата партия и Партията на центъра) с 43,8 на сто от гласовете срещу 39,3 на сто. 

Окончателните резултати ще бъдат обявени след като станат известни резултатите от гласуването на шведите в чужбина. Рейнфелд ще остане начело на преходно правителство до сформирането на нов кабинет. 

Вестерберг каза, че той и тримата заместник председатели на парламента ще се срещнат утре с партийните лидери, за да започнат преговори на кого да се възложи съставянето на ново правителство, отбелязва ДПА. Основният претендент за премиерския пост е водачът на социалдемократите Стефан Льовен.

Льовен заяви днес, че се надява да сформира правителство със Зелените и може би с Лявата партия. Риксдагът (шведският парламент – бел. ред.) е във ваканция и ще се събере в края на септември, пише БТА.

Досегашният финансов министър и близък довереник на Рейнфелд - Андерс Борг, обяви днес, че няма да се кандидатира за водач на консервативната Умерена партия и ще напусне политиката. Признавайки изборното си поражение Рейнфелд, каза, че ще се оттегли от ръководната позиция в партията през пролетта.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:43 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още