IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преместването след Brexit може да струва на всяка банка в Лондон по 500 млн. долара

По-големият проблем обаче е, че повечето служители не искат да се местят от британската столица

19:54 | 02.10.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Банките, които се подготвят да преместят стотици – ако не и хиляди – свои служители от Великобритания, очакват сметките на всяка една от тях за Brexit да достигнат до 500 млн. долара или дори повече, разказва Bloomberg, позовавайки се на източници, запознати с плановете за спешни случаи на компании.

Разходите растат отчасти, защото се оказва по-трудно от очакваното да убедят лондончани да се преместят и заради недостига на опитни банкери в Дъблин, Париж и Франкфурт, казват източниците, поискали анонимност.

Няма съмнение, че разходите са значително по-високи, отколкото банките очакваха първоначално“, казва Джон Тери, партньор в PricewaterhouseCoopers. “Няма достатъчно квалифицирани хора на местните европейски пазари, за да се посрещнат нуждите на банките, затова те ще трябва да разчитат да преместят екипа си от други места. А много хора не искат да се местят“.

Може да се наложи банките да прибегнат до скъпи пакети за преместване, които включват настаняване, разходи за частни училища и други бонуси, за да привлекат лондончани. Служител, печелил по 1 млн. паунда във Великобритания, може лесно да получава по 1,5 млн. паунда в Париж или Франкфурт, след като се компенсират увеличенията в данъците върху доходите и други разходи, смята Тери.

Преместването на стотици хора в нови офиси в Европейския съюз до април 2019 г. може да струва разходи до 100 млн. долара само за служителите, без да се взимат предвид правните, технологични и капиталови разходи, свързани с установяването на дружеството, казва един от източниците. Макар че малко банки са представили публично оценки за разходите си, HSBC заяви през юли, че сметката ѝ за преместването на 1000 души в Париж, където вече има напълно лицензирано дъщерно дружество, ще струва до 300 млн. долара.

Brexit е само едно от главоболията на инвестиционните банки в Европа, които се опитват да намалят разходите, докато рекордно ниските лихвени проценти и мудната търговия натежават върху рентабилността. Индустрията се изправя и пред сметка, оценявана на 2,5 млрд. евро, за налагането на ревизираната директива относно пазарите на финансови инструменти – най-амбициозната финансова реформа на ЕС досега – от началото на следващата година.

А във Великобритания правителството предвижда, че кредиторите ще трябва да се разделят с разходи за около 3 млрд. паунда, за да изпълнят срока от 2019 г. за отделяне на подразделенията си за потребителско банкиране от по-рисковите си търговски отдели.

Финансовата столица на Германия засега е най-големият победител от Brexit, като над 10 от най-големите компании за финансови услуги в света, включително Citigroup, Morgan Stanley и Nomura Holdings, заявиха, че ще се преместят във Франкфурт. Около 10 хил. нови работни места може да бъдат създадени в града през следващите няколко години, сочи лобистката група Frankfurt Main Finance.

Само Deutsche Bank планира да премести около 4000 служители – или около половината от екипа си във Великобритания – в Германия още следващата година, включително големи части от активите си в сферата на търговията и инвестиционното банкиране, казват запознати източници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ratten
преди 6 години
Служител, печелил по 1 млн. паунда във Великобритания, може лесно да получава по 1,5 млн. паунда в Париж или Франкфурт, след като се компенсират увеличенията в данъците върху доходите и други разходи, смята Тери.много ли такива "служители" има всяка банка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още