IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През 2020 г. в Европа ще има между 5 и 10 млн. електромобила

Нови хибриди на Mercedes и BMW издържат пробег до 600 км с едно зареждане

13:05 | 12.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	В много германски градове вече има обществени зарядни станции за електомобили. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

В много германски градове вече има обществени зарядни станции за електомобили. Снимка: Ройтерс

Електромобилите в света ще заемат все по-голям дял от пазара на превозните средства през следващите 10 години, сочи изследване на консултантската компания Frost&Sullivan, представено на международна конференция в София, посветена на развитието на този сектор. Според прогнозата към 2020 г. около 40% от електромобилите в света ще се използват в Европа, приблизително толкова ще има по пътищата в САЩ и около 10-15% - в Япония.

Според различните прогнози, през 2020 г. електромобилите в Европа ще са между 5 и 10 млн. броя, включително хибридните (имащи възможност да работят с течни горива и електроенергия). Очакванията са в Европа най-много електромобили да има в Германия, Великобринатия, Испания и Франция. 

Освен това, според разчетите на консултантската компания, в резултат на бързите темпове на растеж на производството на електромобили в света след 10 години ще са необходими инвестиции от около 2 млрд. долара за производство на литиеви батерии, докато сега те са около 50 млн. долара.

Същевременно обаче намеренията на производителите са в следващите няколко години капацитетът на батериите да се увеличи 4-5 пъти, при запазване на сегашната им цена. Това ще е една от основните предпоставки за повишаване на тяхната конкурентоспособност спрямо автомобилите на течни горива, които засега са (значително) по-евтини.

Последна актуализация: 17:46 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още