IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Призракът на стагфлацията се завръща във Великобритания

Инфлационните очаквания в страната са достигнали най-високото си ниво от близо пет години

11:28 | 13.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Призракът на стагфлацията се завръща във Великобритания

Призракът на стагфлацията (рецесия и инфлация едновременно) се завръща във Великобритания, след като инвеститорите залагат на рязко покачване на инфлацията до най-високото й ниво от близо пет години, пише Financial Times.

Инфлационните очаквания, измервани чрез разликата между доходността на обикновените държавни облигации и тези, обвързани с инфлация, достигна 3,3% - най-високото ниво от септември 2008 г.

Опасенията на инвеститорите, че Великобритания може да бъде връхлетяна едновременно от стагнация на икономиката и инфлация, като тези от 70-те години, бяха засилени от лошите икономически данни, сочещи вероятността от ново свиване на икономиката през първото тримесечие на 2013 г. 

Валутните търговци бяха изплашени от данните на местната статистика за спад на промишленото производство през януари с 1,5% на месечна и с 3% на годишна база. Данни на института за икономически и социални изследвания пък сочат, че британската икономика е продължила да стагнира през първите два месеца на годината.

Според Хауърд Арчър от IHS Global Insight данните за промишленото производство са „ужасни“, а икономистът от Scotiabank Алън Кларк коментира, че те са били основната надежда икономиката да избегне трето поредно свиване от кризата насам.

Валентин Маринов от Citigroup смята, че данните подчертават необходимостта от спешни мерки за съживяване на икономиката преди представянето на бюджета следващата седмица. „Сигналите, че коалиционното правителство не е склонно да подкрепи такива мерки могат да натиснат паунда още надолу“, казва той.

Междувременно паундът спадна с 0,5% до 1,4832 долара – най-ниското му ниво от юни 2010 г. Британската валута е загубила 8,5% от стойността си спрямо "зелената валута" от началото на годината. От основните валути тя е втора по обезценка спрямо американския долар след йената.

Поевтиняването на паунда отразява различните инвеститорски нагласи относно икономическите перспективи пред САЩ и Великобритания. Докато американската икономика постепенно набира скорост, британската в най-добрия случай стагнира.

Крис Уокър, стратег в Barclays, отбелязва, че дискусиите във финансовото министерство относно промяна в политиката на Английската централна банка (АЦБ) преди оглавяването й от Марк Карни през юли са променили инфлационните очаквания.

Дори и без промяна в политиката обаче има знаци, че АЦБ е все по-склонна да направи компромис с целта си за инфлация от 2%. На февруарската среща на комисията за парична политика на банката, управителят на АЦБ Мървин Кинг и Пол Фишър се присъединиха към Дейвид Майлз, гласувайки за по-мащабно вливане на ликвидност въпреки прогнозите, че инфлацията ще надвиши годишния си темп от 2% през 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още