IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в еврозоната изненадаха приятно

Потреблението обаче ще остане свито през следващите месеци, тъй като домакинства са изправени пред редица насрещни ветрове, коментира икономист

15:32 | 03.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Продажбите на дребно в еврозоната изненадаха приятно

Изненадващо силен ръст бe oтчетен при продажбите на дребно в 17-те страни от еврозоната през май. Данните са ясен сигнал, че краят на най-дългата следвоенна рецесията в рамките на валутния блок може би наближава, пише The Wall Street Journal.

Продажбите на дребно са скочили със сезонно изгладения 1% през май спрямо април на фона на очакванията за ръст от едва 0,2 на сто. Индикаторът за април бе ревизиран до спад от 0,2% спад спрямо по-ранните прогнози за понижение от 0,5%.

На годишна база продажбите на дребно в еврозоната са се понижили с 0,1% през май, като резултатът е значително над очаквания спад от 1,9% след понижението от 1 на сто през април.

Въпреки положителните сигнали слаби резултати отчетоха секторите на услугите в Германия и Италия – първата и третата по сила икономики в еврозоната. Допълнителен негативизъм може да бъде потърсен и в политическите вълнения в Португалия, която заплашва да разпали страховете на инвеститорите.

Крехкостта пред перспективите за растеж на региона, както и оставките на висши държавни служители в Португалия тази седмица, вероятно ще бъдат основните теми на обсъждане по време на срещата на върха на Европейската централна банка (ЕЦБ) този четвъртък. Водещите икономисти не очакват ЕЦБ да предложи допълнително стимулиране на икономиката, след като намали основния лихвен процент през май до рекордно ниско ниво от 0,5%.

"Основните тенденции в продажбите на дребно продължават да бъдат слаби. Разходите ще бъдат свити през следващите месеци, тъй като домакинства са изправени пред редица насрещни ветрове", заяви Анна Забродска, икономист от Moody Analytics.

Въпреки позитивните данни европейските борси отчитат резки спадове в сряда на фона на опасения за забавянето на растежа в сектора на услугите в Китай – втората по сила икономика в света.

По време на следобедната търговия в Европа бенчмаркът Euro Stoxx 50 пропада с 1,83%. Френският CAC 40 е надолу с 1,68%, докато в Германия DAX 30 се понижава с 1,64%.

Чувствителен спад е отчетен и при водещия индекс на Лисабонската фондова борса, които днес се срива с 5,5% след оставката на втори ключов министър в дясноцентриското правителство. Под натиск също така попаднаха и държавните облигации, чиято доходност нарасна до 7,9% – най-високото ниво от декември 2012 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още