IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промяната в гръцкия преговорен екип окрили европейските борси

Акциите на Volkswagen скочиха с около 5%, а тези на Deutsche Bank спаднаха с толкова, след важни корпоративни събития

19:10 | 27.04.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Промяната в гръцкия преговорен екип окрили европейските борси

Акциите на Стария континент се повишиха в понеделник, като инвеститорските настроения бяха приповдигнати от промяната в гръцкия екип преговарящи с кредиторите, предава CNBC.

Общоевропейският индекс Euro Stoxx 600 се покачи с около 1%, след като в по-голямата част от сутрешната сесия бе на негативна територия. Германският DAX нарасна с 1,9% до 12 033 пункта, френският CAC 40 се повиши с 1,2% до 5 262 пункта, а британският FTSE-100 напредна с 0,6% до 7 096 пункта.

Основният индекс на Атинската борса скочи с 4%, като акциите на банките се повишиха, след като премиерът Ципрас реши да промени сегашния екип от преговарящи с кредиторите. Зам.-външният министър Цакалотос е бил назначен за координатор на групата. Информациите сочат, че Ципрас оттегля Варуфакис от „фронтовата линия“, като в опит да постигне пробив в преговорите слага начело харесвани от Запада лица.

Акциите на Volkswagen скочиха с около 5% след оставката на председателя на борда Фердинанд Пиех след натиск от останалите членове, след като не намери подкрепа за отстраняването на изпълнителния директор Мартин Винтеркорн. 78-годишният правнук на изобретателя на легендарния модел на Volkswagen “Бръмбар“ се оттегля след близо 20-годишно шеметно управление на компанията

Книжата на Deutsche Bank спаднаха с близо 5%, след като банката обяви преструктуриране на операциите си. Deutsche Bank затяга коланите и закрива филиали, като до 2020 г. най-голямата германска банка възнамерява да свива разходите си с 3,5 млрд. евро на година.

Акциите на HSBC се повишиха с 3,5%. Председателят на борда Дъглас Флинт коментира след общото събрание на банката, че едно връщане на централата в Хонконг „би било интересно“.

Книжата на Royal Bank of Scotland приключиха на плюс. Банката, която е 80% собтвеност на британското правителство, продаде допълнителен портфейл от северноамерикански заеми на Mizuho, за да се концентрира върху домашните си операции.

В САЩ сесията започна с повишения, след като инвеститорите приемат положително отчетния сезон в навечерието на срещата на Федералния резерв утре.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:01 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още