IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пропастта между бедни и богати в Германия се увеличава

Въпреки стабилния пазар на труда неравенството в най-голямата европейска икономика нараства

20:30 | 06.03.13 г.
Пропастта между бедни и богати в Германия се увеличава

Пропастта между бедни и богати се е задълбочила в Германия въпреки добрите данни за растежа на икономиката и безработицата, се посочва днес в доклад, оповестен от кабинета на германския канцлер Ангела Меркел, предаде ДПА.

Най-богатите 10 процента от германците притежават над 53 процента от чистото богатство на страната, а на най-бедните 10% от домакинствата се пада едва около 1 процент, се
отбелязва в доклада, обхващащ периода 2007-2011 година.

Броят на германците, застрашени от бедност, т.е. с доходи под 60 процента от средните за домакинство, е останал непроменен - около 14-16 процента, се констатира в документа, озаглавен "Условията за живот в Германия."

Неравенството в доходите е под средното за страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), почти колкото е във Франция и Холандия, но е по-голямо, отколкото в скандинавките страни, посочи министърът на труда и социалните грижи Урсула фон дер Лайен.

Докладът предизвика спорове в управляващата коалиция на Християндемократическия съюз на Меркел и Свободната демократическа партия - либерали.

Вицеканцлерът и министър на икономиката и технологиите Филип Рьослер успя да постигне премахването на ред от по-ранната версия, в който се посочва, че "частното богатство е разпределено много неравномерно в Германия."

Критиците определиха редактираното издание на документа от 548 страници като замазана версия, която се опитва да представи в по-добър вид все по-задълбочаващото се неравенство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още