IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рахой: Каталуния да се изясни – обяви ли независимост или не

Oфициалното запитване до региона е стъпка към възможността за евентуално прекратяване на правомощията на регионалното правителство

13:27 | 11.10.17 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Испанският министър-председател Мариано Рахой ще отправи официално запитване до каталунското регионално правителство, с което то да обясни дали всъщност е обявило независимост от Испания миналата вечер, предава Bloomberg.

Рахой говори на телевизионен брифинг, като спомена член 155 от Конституцията на Испания, часове след като каталонският президент Карлес Пучдемон обявява независимостта на региона, а след това я отложи.

Oтправянето на официално запитване към регионален президент за корекция на поведението или за промяна на административна политика, е необходима стъпка към евентуално прекратяване на правомощията на регионалното правителство съгласно член 155 от испанската конституция.  Централното правителство може да действа в това направление само в случай, че отговорът на регионалния президент е незадоволителен.

"Върнете се в пътя на закона", заяви официалният говорител на правителството Иниго Мендес де Виго към настроените към независимост членове на каталунския парламент минути преди да говори Рахой. „Това ви го каза и Европа", добави той.

Декларацията за независимост на Каталуния, подписана вчера от каталунските депутати, подкрепящи отделянето, и от каталунския президент Карлес Пучдемон, за момента е само символичен акт, заяви междувременнно говорителят на регионалното правителство, цитиран от AFP. „Декларацията трябва да бъде направена от каталунския парламент", а това в случая не е така, обясни говорителят Жорди Турул. Подписването беше "символичен акт, с който всички потвърдихме ангажимента си да обявим независимост", допълни той.

"Предлгам да отложим декларацията за независимост с няколко седмици, през които да върви вътрешен и международен диалог", каза във вторник Пучдемон в речта си пред парламента, излъчена по Euronews. Той обаче е категоричен, че Каталуния е спечелила правото си да е независима държава и каза, че иска да изпълни волята на хората, които настояват за това. 

В началото на своето изказване премиерът на автономната провинция посочи, че решението за независимост не е негово лично решение, "а е резултат от референдума". Той критикува остро условията, при които се проведе допитването на 1 октомври и насилието от страна на жандармерията, изпратена от централната власт в провинцията.

 

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 0
крас
преди 6 години
РЕВОЛЮ;ИОННОТО в случващото се е в Каталуния е смяната на СУВЕРЕНА който според каталунците не МОЖЕ ДА БЪДЕ МОНАРХА , а ПАРЛАМЕНТАРНО ПРЕДСТАВЕНИЯ НАРОД.Ще срещне ли подкрепа тази промяна и в останалата ИСПАНИЯ или това ще остане незабелязано?НА ИСПИТАНИЕ Е ПОДЛОЖЕНА НЕ САМО КАТАЛУНИЯ , НО И ИСПАНИЯ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
крас
преди 6 години
Рахой така и не разбра, че въпросната "независимост" преминава през нова форма на управление изразяваща се в промява на КАНСТИТУЦИЯТА и преминаването от МОНАРХИЯ в РЕПУБЛИКА. КЪМ ТАКАВА РЕВОЛЮЦИОННА КОНСТИТУЦИОННА ПРОМЯНА КАТАЛУНЦИТЕ ПРИЗОВАВАТ И ОСТАНАЛИТЕ ИСПАНЦИ !!Ще намери ли призива им за ПРОМЕНИ подкрепа е въпрос, от който зависи не само бъдещето на КАТАЛУНИЯ , но и на ИСПАНИЯ!ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ, ЧЕ ПРЯКО ЗАИНТЕРЕСОВАНА СТРАНА ОТ СЛУЧВАЩОТО СЕ В ИСПАНИЯ е и държавата ВАТИКАНА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 1
michaelis12
преди 6 години
ми хууу
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
abdul
преди 6 години
с Каталуния? Пхахахах. Забавен си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 4
abdul
преди 6 години
Или пък ще се направят на луди и ще фалшифицират всичко де що се отнася до мадридската власт и ще са в мълчалива ефективна автономия.Тогава няма нито НЕ, нито ДА и Рахой няма чиста игра с насилие. Няма и силова власт, защото Каталуния си има каталунска полиция.Извънредно положение ли ще обяви? До кога? Или ще суспендира автономията на Каталуния преди формално Пучдемон да е казал "ДА" или "НЕ"?Изчаквателната позиция на Пучдемон е само и единствено в негова полза, защото трупа напрежение, а при евентуален въоръжен конфликт никой няма да мълчи. Нито ЕС, нито САЩ, защото това ще означава тотален разпад на официалните им "ценности"..Ако все пак признаят Каталуния, започва разпад на ЕС.Всъщност положението на ЕС в момента никак не е розово. ЕС чака врага откъм черно море, а фаталния удар нищо чудно да дойде от диаметрално противоположната част на континента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
redcretin
преди 6 години
Туй беше по темата, Испания запази целостта си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 6 години
Рахой е пич, ве! И той и Пучдемон знаят че каталунците са разделени 50 на 50 за автономия и оставане в Испания. Наясно че този паритет е всъщност максимума на желаещите отцепване и от тук нататък е възможна само ерозия в техните редици. Пучдемон няма гаранции че при един нормален референдум ще излезе победител. Затова може и да се задоволи с повече автономия и най-вече повече пари за провинцията. Тангото между двамата е неизбежно. Ще има настъпване, ритане по кокалчетата, щипане, вероятно и хапане, но ще изкарат танца до край.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 6
KPetkov
преди 6 години
Съдейки от предходните пасивни действия на ЕС администрацията, най-вероятно Рахой има зелена светлина от ЕС да прекрати ефективно легалната автономия на Каталуния. Затова и бързия въпрос "Вие излезнахте ли, или не". При отговор "да" веднага влиза армия и полиция и се почва нещо, което не мога да си представя.ЕК и ЕП ще стоят отстрани, ще клатят умно глави и ще ни обясняват как побоят над каталонците в 21-ви век е вътрешна работа. Предполагам, че на Пучдемон му е казано лично, че ще яде дървото и затова доста умерено излезна вчера. Вероятно и той си търси съмишленици извън Испания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
abdul
преди 6 години
Има вероятност и да протакат, като просто игнорират нарежданията на Мадрид. Разполагайки с автономност, ако бъдат пасивно-агресивни могат да игнорират властта в Мадрид. Тогава е интересно как Мадрид ще спре ефективната им легална автономия. Това със сигурност няма да се хареса на нито един каталунец, независимо иска или не иска да бъде част от Испания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
KPetkov
преди 6 години
Съчуствам му на Рахой. Не е лесно да останеш в историята като човек разделил държава. Предполагам, че Каталуния няма да напусне, но ще искат още по-голяма автономия и права да имат по-сериозен дял от данъчните приходи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още