IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рахой: Правителството ще ползва конституционните си правомощия, за да спре отделянето на Каталуния

Премиерът консерватор няма да свиква предсрочни избори заради кризата

09:54 | 08.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Испанското правителство ще приложи конституционните си правомощия да замрази автономния статут на Каталуния и да предотврати отделянето на областта от Испания. Това заявява испанският премиер Мариано Рахой в публикувано тази нощ интервю за вестник "Паис", предаде Ройтерс. 


На въпрос дали ще активира член 155 от конституцията, който позволява на министър-председателя да разпуска регионално правителство и да насрочва нови избори в някоя област, Рахой отговаря: "Не изключвам абсолютно нищо, което е в рамките на закона [. . .]. В идеалния случай няма да бъде необходимо да се прилагат крайни решения, но, за да не стане това, нещата ще трябва да се променят", предаде БТА.

Рахой казва още, че възнамерява да остави в Каталуния командированите там заради референдума за независимост на 1 октомври четири хиляди служители от националната полиция, докато отмине кризата.

Премиерът консерватор добавя, че няма да свиква предсрочни общи избори заради кризата, нищо ще ползва услугите на посредник за нейното преодоляване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:52 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още