IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разследването срещу Франсоа Фийон навлиза в нов етап

Популярността на консерватора започна да спада след съмненията за злоупотреби с публични средства

22:17 | 24.02.17 г.
<p>
	Снимка:<em> Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Френската прокуратура е назначила съдия следовател, който да разследва обвиненията срещу кандидата за президент Франсоа Фийон и неговата съпруга Пенелоп за злоупотреба с публични средства, съобщи Ройтерс. Това означава, че разследването срещу Фийон навлиза в нов етап.

В отговор адвокатите на Франсоа Фийон заявиха своята увереност, че разследването ще покаже, че той е невинен по повдигнатите му обвинения. 

Консерваторът е сред фаворитите в обществените проучвания преди първия тур за изборите, който ще се проведе в края на април. Неговата популярност обаче започна да пада, след като стана известно, че е наел съпругата си за свой помощник, а съмненията са, че тя не е вършила работата, за която й е плащано с публични средства.

Френските медии нарекоха скандала "Пенелопегейт" и коментират, че това може да има решаващо значение за първия тур.

Според френското законодателство съдия следователите имат повече възможности за разследване, включително да получат записи от телефонни разговори или да поставят заподозрени в престъпление под домашен арест.

Все още не е ясно дали прокуратурата ще може да приключи разследването преди изборите - първият тур ще се проведе на 23 април, а балотажът - на 7 май.

Франсоа Фийон отхвърля всички обвинения за злоупотреби и заяви, че съпругата му е била негов сътрудник в парламента и е вършила работата, за която е била наета.

Проучванията дават преднина на кандидата на националистите Марин льо Пен на първия тур на изборите за президент във Франция. На втория тур обаче би спечелил нейния опонент - Еманюел Макрон или Франсоа Фийон. След "Пенелопегейт" Макрон набира скорост и може да измести Франсоа Фийон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още