IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия продължава да търси подкрепа за "Южен поток"

Преговорите между ЕК и Русия за газопровода са спрени, но "Газпром" продължава да подписва споразумения за реализацията на проекта

15:08 | 23.06.14 г.
Русия продължава да търси подкрепа за "Южен поток"

Руската страна не се отказва да търси още партньори и подкрепа за проекта си „Южен поток“, целящ доставката на природен газ от Русия до Италия. В проекта интерес имат големи западни компании – като Eni, Électricité de France и Wintershall (дъщерна фирма на BASF), но разговорите за реализацията му буксуват след ескалацията на кризата в Украйна.

Въпреки спрените преговори Москва продължава с натиска си, отново привличайки Австрия в проекта. Утре (24 юни) руският президент Владимир Путин ще бъде на посещение във Виена, съобщи ИТАР-ТАСС. Очакванията са по време на тази визита да бъде подписан и договор за създаването на проектна компания South Stream Austria. В нея равен брой дялове ще държат „Газпром“ и OMV.

Проектната компания ще отговаря за реализацията на проекта на територията на австрийската държава. Плановете са „Южен поток“ да се свърже с газовия хъб в Баумгартен.

Всъщност с подписването на споразумението за създаването на газовата компания Австрия отново се връща в проекта, след като през 2010 година OMV разпродаде дяловете си в „Южен поток“.

Припомняме, че през миналата седмица и Сърбия гарантира, че няма да се отметне от споразуменията, подписани за „Южен поток“. По време на посещението на руския външен министър Сергий Лавров в Белград беше декларирано, че договор за проекта ще бъде подписан до края на юни.

Австрия е заинтересована от реализацията на „Южен поток“, коментира по-рано днес министърът на външните работи на страната Себастиян Курц, цитиран от ИТАР – ТАСС. „Нужни са ни не само повече доставки, но и повече маршрути, по които газът се доставя в Европа. Затова „Южен поток“ се поддържа от Австрия и много други страни в Европа“, заяви Курц преди началото на Съвета на ЕС на ниво министри на външните работи, който се провежда в Люксембург.

На този етап обаче проектът не е приоритет за Европейската комисия. Все пак енергийният комисар Гюнтер Йотингер коментира преди дни, че Комисията няма нищо против реализацията на „Южен поток“, но той трябва на първо място да отговаря на европейското законодателство.

У нас строителните работи по газопровода бяха спрени по искане на Брюксел. Съмненията на ЕК са свързани с начина на провеждане на процедурата за изпълнител. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още