IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия се оказа четвъртият най-голям пазар за европейското селско стопанство

Износът в последните 12 месеца се увеличава с укрепването на руската икономика, показват данни на ЕК

22:57 | 23.10.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Износът на храни и селскостопански продукти от ЕС за Русия се увеличава със 773 млн. евро, или 14%, до 6,29 млрд. евро в периода септември 2016 година – август 2017 година, показват данни на Европейската комисия. Само за август повишението е от 108 млн. евро.

От Брюксел припомнят, че Москва наложи ембарго на вноса на редица селскостопански продукти от ЕС преди 3 години. Мярката е в отговор на санкции на Запада и доведе до свиване на износа в първите месеци, но сега Русия е четвъртият най-голям пазар за земеделските производители от общността.

Вносът на западни храни беше удължен до края на 2018 година. Затова и увеличението се обяснява основно с подобряване на икономическото състояние на Русия. Ръстът се дължи на по-големите количества изнесени вина и спиртни напитки, шоколадови изделия и храни за домашни животни, тоест стоки, които не са обхванати от забраните.

За увеличението допринасят и износа на зърнени храни, отчитат още от ЕК.

В последните 12 месеца износът на храни и селскостопанска продукция от ЕС се изчислява на общо 136,3 млрд. евро, което е ръст от 5 на сто. Освен към Русия европейските производители отбелязват и ръст по отношение на износа към САЩ – с 1,45 млрд. евро, което е увеличение от 7%, и към Япония (със 767 млн. евро, 14%). Европейските храни обаче губят позиции в Северна Африка и Близкия изток.

Основните стоки, които изнасят страните от общността, са алкохолни напитки - вина (11,6 млрд. евро, което е ръст от 11,1%), високоалкохолни напитки (10,6 млрд. евро, ръст от 4%) и бира (3,4 млрд. евро, 3,8% ръст). Производителите са реализирали и продажбата на свинско месо за 5,2 млрд. евро в трети страни, което е ръст от 5%.

Вносът на храни и селскостопански продукти в ЕС също расте, но с по-бавни темпове. В парично изражение за последните 12 месеца той достига 117,3 млрд. евро, което е увеличение от 4 на сто. Основният „доставчик“ са Бразилия (стоки за общо 11,6 млрд. евро), САЩ (11,4 млрд. евро) и Аржентина (5,7 млрд. евро).

Основната част на вноса за последните 12 месеца съставляват тропическите плодове – за общо 13,3 млрд. евро, което е ръст от 3,5%, както и кафе и чай за общо 8,1 млрд. евро, при които има ръст от над 13%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 10
0pk
преди 6 години
Така някак си изневиделица ли се оказа? Те като са такъв лют враг, защо изобщо водим търговия с тях? Все пак трябва да е ясно на коя страна сме или със ФАЩ срещу Русия или обратното. ЕС не може да седи на два стола едновременно, запазвайки приятелски отношения с Русия.https://***.vesti.bg/sviat/balkani/sasht-skrycnaha-sys-zybi-na-syrbiia-6075296
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 11
dakl
преди 6 години
А Европа сама си ритна бакърчето....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още