IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сепаратистите в Украйна съобщиха, че са изтеглили тежкото въоръжение

Украйна също изтегля военната техника от разделителната линия, но има готовност да я върне, ако мирните споразумения не се спазват

13:12 | 01.03.15 г.
Сепаратистите в Украйна съобщиха, че са изтеглили тежкото въоръжение

Самопровъзгласените Донецката народна република (ДНР) и Луганската народна република (ЛНР) в Източна Украйна заявиха днес, че са приключили изтеглянето на тежките въоръжения от разделителната линия между войските им и силите на Киев, съобщи БТА като се позова на информация на Интерфакс.

Армията на ДНР завърши изтеглянето на техниката в присъствието на наблюдателите от ОССЕ, съобщава местният заместник-министър на отбраната Едуард Басурин. По-късно премиерът на ЛНР Генадий Ципкалов заяви, че републиканските опълченци също са изтеглили тежките въоръжения от разделителната линия.

"Останаха формалностите. Изтеглянето приключи изцяло", подчерта той, цитиран от РИА Новости.

Тежкото въоръжение изтеглят и украинските военни, съобщава от своя страна руската информационна агенция ТАСС. Според изявленията на украинския министър на отбраната Степан Полторак обаче Киев има готовност да върне тежкото въоръжение на предни линии в "рекордно кратки срокове", ако мирният план не бъде спазен.

Страните в украинския конфликт - централната власт в Киев и проруските сепаратисти в Източна Украйна, са длъжни да изтеглят тежките оръжия от разделителната линия между войските си според условията на мирните договорености, сключени в Минск на 12 февруари.

Те предвиждат също спиране на огъня и създаване на зона за сигурност в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още