IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария гласува на референдум дали да върне квотите за граждани на ЕС

Идеята печели все повече поддръжници в страната, след като според местната народна партия имиграцията е довела до икономическа и социална катастрофа

17:18 | 30.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Швейцария гласува на референдум дали да върне квотите за граждани на ЕС

Планът на десните популисти в Швейцария да върнат квотите за имигранти от ЕС печели все повече поддръжници. Във връзка с това по въпроса ще бъде проведен и референдум в страната, който е насрочен за 9-и февруари. 

Той се провежда по инициатива на Швейцарската народна партия, която е най-голямата сила в парламента. По думите ѝ след 2007 г. страната е загубила възможността да контролира имиграционните си правила. Ето защо предложението ѝ цели връщането на квотите за граждани на ЕС, които бяха премахнати през 2007 г.

От партията твърдят, че пристигането на 80 000 души на година е довело до икономическа и социална катастрофа, тъй като се е стигнало до покачване на наемите и цените на земята. Друг резултат от миграцията е претоварването на здравната, образователната и транспортната система.

Мярката „Спрете масовата имиграция“ е подкрепяна от 43% от анкетираните в рамките на проучване на института Gfs, който е базиран в Берн. За сравнение само преди две седмици одобрението беше 37%, което припомня, че ролята на колебаещите се често е ключов фактор в швейцарските референдуми.

Данните от проучването сочат, че 7% от хората все още не са взели окончателно решение как ще гласуват.

От своя страна правителството и икономическите кръгове се обявиха против инициативата.

Подробности вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:01 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още