IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария нарушава едно табу

Страната е напът да разкрие поименно данъчни грешници от други държави

14:10 | 25.05.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Швейцария нарушава едно табу

Данъчната администрация на Швейцария е започнала да публикува имената на евентуални чуждестранни данъчни измамници в интернет. Органът бил „засипан“ с искания за взаимна помощ от данъчни инспектори от редица страни и е пожелал да информира засегнатите страни по този начин, съобщава швейцарският Sonntagszeitung.

Истинското значение на мярката е да се даде възможност на заинтересованите лица да подадат жалба срещу публикуването на техните лични данни. Сред имената според вестника има и някои знаменитости. 

В действителност в портала на Швейцарския федерален вестник (Държавният вестник на страната), който публикува законите и решенията на правителството, са свободно достъпни многобройни "съобщения на Швейцарската федерална данъчна администрация (ESTV)". При тях заедно с името, датата на раждане и националността на дадено лице се споменава, че данъчната администрация ще предостави административна помощ на засегнатото лице и че в рамките на определен период от време са възможни и правни действия. 

Също така изрично се посочват множество компании – с името им и страната, в която се намира централата. Освен такива от Германия, в списъка са посочени и фирми от Великобритания, Франция, Холандия, Полша, Чехия и Русия, но също така и от Индия и Съединените щати.

България е на 68-мо място в списъка на страните, откъдето са данъчните бегълци - 74 души. Те са укрили суми на стойност около 300 млн. евро, а вложителят с най-голяма сметка притежава 150 млн. евро, докато останалите суми са на стойност между 2 млн. и 10 млн. евро. Имената, които са или ще бъдат огласени, са в базата данни, които бяха откраднати от швейцарския клон на британската банка HSBC от Ерве Фалсиани - бившият системен администратор на банката, който в момента се укрива във Франция.

Междувременно има много повече процедури за административно подпомагане, отколкото преди няколко години, поясняват от данъчната администрация.

„Доста необичайно е да се споменават имената на тези граждани", казва Александър Дюма от ESTV, цитиран от вестника, но много страни не допускат директна комуникация. Оказва се, че банките от своя страна не се интересуват от това да издирят засегнатите си клиенти, особено след като много от тях вече нямат банкова сметка в Швейцария.

Според Sonntagszeitung швейцарските власти са нарушили едно табу. "Защото сега вече не само за чуждестранните данъчни органи е видимо кой има проблем с данъчните власти, но за всички. Странно е, че същата тази администрация (ESTV) настоява чуждестранните служби да държат получените от Конфедерацията документи в тайна от обществеността", пише медията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
vstoykov
преди 8 години
За да вбесиш един банкер - питай го какво мисли за книгите на Насим Талеб и за Биткойн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още