IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарският шок удря все повече банки

Швейцарската Credit Suisse и датската Saxo Bank предупредиха, че финансовите им резултати може да пострадат

19:12 | 20.01.15 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Швейцарският шок удря все повече банки

Списъкът на европейските банки, които са засегнати от изненадващия край на минималния обменен курс на швейцарския франк, става все по-дълъг.  Междувременно и швейцарската Credit Suisse, както и датската Saxo Bank предупредиха, че финансовите им резултати може да пострадат заради решението.

Credit Suisse, втората по големина швейцарска банка, сигнализира, че колебанията на валутните курсове може да натежат върху печалбата ѝ в зависимост от ответните мерки на мениджмънта. Досега волатилността не е имала съществено отражение върху капиталовите квоти, заяви базираната в Цюрих банка, цитирана от Bloomberg.

Според Андреас Вендити, анализатор във Vontobel Securities в Цюрих, „резултатите на швейцарските банки ще бъдат значително по-ниски от досега очакваното". Въздействието ще зависи от това колко бързо фирмите ще успеят да реагират и колко задълбочени ще са мерките им, добави той. „Нищо още не е отминало", предупреждава той. 

Базираната в Копенхаген Saxo Bank заяви, че вероятно ще регистрира загуба, тъй като някои клиенти не са имали достатъчно обезпечения, за да покрият загубите си от търговията с франкове. Макар че загубите ще бъдат възстановени, Saxo Bank ще е в състояние да посрещне своите капиталови изисквания, се казва в изявлението.

В часовете, след като Швейцарската национална банка изненадващо съобщи, че ще се откаже от поддържания от три години насам минимален курс, франкът се изстреля с до 41% спрямо еврото и спрямо други валути. В много швейцарски банки разходите са във франкове и и са по-високи от приходите в чуждестранна валута.

Julius Baer, третата по големина швейцарска банка, обясни, че мениджърите ѝ ще предприемат  разумни мерки, за да запазят рентабилността въпреки силния франк. Банката, не е понесла загуби в двата търговски дни след обявяването на решението на централната банка.

Най-голямата швейцарска банка UBS Group засега не е предоставяла коментар за въздействието на колебанията на валутните курсове. Citigroup, Deutsche Bank и Barclays според информирани източници за загубили общо 400 млн. долара заради решението на швейцарската централна банка.

Във Великобритания Комисията за финансов надзор е писала на около 90 брокери и е поискала информация за възможните последици от валутните колебания. IG Group съобщи във вторник, че очаква заради внезапното повишаване на франка загуба от не повече от 30 милиона лири, след като са били засегнати няколкостотин клиента. Британският валутен брокер Alpari обаче може да бъде закрит, след като не успя да намери купувач, който да поеме загубите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 8 rate down comment 6
Stone_Kold
преди 9 години
А нас нас кучета ни яли народа де управниците у всички партии са се потговили поне до 2500 година да живеят в разкошще дигнат пенсионната възраст ще търсят помощ от сащ как по бързо да редуцират населението а парите на управниците не зависят от никакви разумни икономически обосновки то са дрога оръжия евро средства рекет грабежи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 23 rate down comment 3
balkando
преди 9 години
Швейцарците си направиха добре сметката. Те внасят доста суровини, които заради засилващия се долар поскъпваха, но сега стават по евтини за тях. В същото време изнасят качествени стоки с висока добавена стойност и малка конкуренция. Така че икономиката бързо ще се балансира около новия курс. Много по-важно ми е какво ще правим ние, които също внасяме доста суровини срещу поскъпващи долари, но не изнасяме стоки като швейцарските. Банките изобщо не ги мисля. Там така или иначе естествено предстоят големи промени, които не могат да се задържат до безкрай след преместването на финансовите центрове на изток.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 21 rate down comment 1
nobel
преди 9 години
При такава операция няма нищо по-важно, от елемента на изненадата. Няма как да предупредиш когото и да било. Още повече, че не може един да предупредиш, други не. Ще си спечелиш много врагове. А не можеш да предупредиш и всички защото мероприятието няма да има ефект. В такива случаи си слагаш главата в торбата и действаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 1
Jorkata
преди 9 години
Сега в Полша и Унгария е много интересно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 4
Angel62
преди 9 години
За да направи някой пари, друг трябва да ги загуби (от тези дето не ги печатат) и така "по-***" губят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 9 години
Интересно ръководителите на банките са все членове на тайни общества и ордени и въпреки това не е имало изтичане на инфо какво и кога следва....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 2
dr.5rov
преди 9 години
Поредното малко черно лебедче. Като си помислиш половин трилион евро в резерва на 8 милиона населние преди да се отвори печатницата на евра - редно е било да се направи нещо. Но изглежда не са предупредили правилните хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още