IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Смесени икономически данни изпратиха европейските борси дълбоко на червено

Водещите индекси на фондовите пазари обаче успяха да затворят месеца с ръстове

19:39 | 29.04.16 г.
Смесени икономически данни изпратиха европейските борси дълбоко на червено

Водещите индекси на европейските фондови пазари затвориха последната сесия за месеца със сериозни загуби, но изпращат април на зелена територия, предаде Market Watch. Разочарование днес донесоха данните на Евростат, показващи дефлация от 0,2 на сто в еврозоната през април.

Новината за ръст на брутния вътрешен продукт на валутния съюз в рамките на 0,6 на сто не успя да изтрие негативните настроения. Допълнително на търговията натежаха и слабите финансови отчети на европейски компании.

Така паневропейският Stoxx Europe 600 затвори сесията със спад от 2,13 на сто до 341,48 пункта. Това представлява понижение от около 2% и за седмицата. Индексът обаче затваря април с ръст от 1,2 на сто, допълва CNBC.

Всички сектори в Stoxx Europe 600 затвориха последната сесия за месеца  със загуби.

Един от водещитеиндекси на Лондонската фондова борса - FTSE 100, записа спад на стойността си от 1,27 на сто до 6 241,89 пункта. За седмицата бенчмаркът записа понижение от 1,1%, но април завършва на зелена територия - ръстът е от 1,1 на сто. Това е трети пореден месец с повишение за FTSE 100.

Един от големите губещи в състава на индекса днес е International Consolidated Airlines Group, компанията-майка на British Airways. Компанията преразгледа в посока надолу очакванията си за 2016 година на фона на терористичните атаки на летището в Брюксел. Това доведе до спад на цената на акциите й от 4,72% до 525 паунда за брой.

Акциите на Lufthansa поевтиняха с 5,6% до цена от 13,56 евро за брой, което повлече германския DAX до най-сериозната загуба в рамките на сесията от средата на февруари. Понижението за водещият индекс на Франкфуртската фондова борса е в рамките на 2,73% до 10 038,97 пункта.

Подобна е ситуацията и за френския САС 40, който пък изтри 2,82% от стойността си и затвори последната сесия за тази седмица на ниво от 4 428,96 пункта.

Цената на петрола отново тръгна надолу след данните за лек ръст на добива в страните от ОПЕК през април. Американският лек суров петрол поевтиня с 0,7% до 45,70 долара за барел към края на европейската сесия. За месец обаче суровината е поскъпнала с 19 на сто. 

Подобно е повишението през април и за европейския Brent. В днешната сесия цената му намалява с 0,6% до 47,85 долара за барел. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:56 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още