IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадове на европейските пазари след серия разочароващи отчети

На лондонския индекс FTSE натежаха комpаниите в минната индустрия

19:46 | 04.05.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските индекси приключиха търговията с резки спадове в сряда след порция разочароващи корпоративни отчети и влошени нагласи на петролния пазар, съобщи CNBC.

Паневропейския индекс Stoxx 600 беше се понижи с 1,1%, като всички сектори затвориха на червена територия. Лондонският FTSE беше потопен от комpаниите в минната индустрия и финишира 1,2% надолу. Френският CAC 40 и германският DAX се понижиха съответно с 1,1 и 1%.

Цените на петрола обърнаха загубите през по-голямата част от европейската търговия, но отново попаднаха под натиск, след като американската Администрация за енергийна информация обяви, че резервите в САЩ са се повишили с 2,8 милиона барела миналата седмица.

Петролният гигант Royal Dutch Shell отчете 58% срив на печалбата до 1,6 млрд. долара, но надхвърли прогнозите на анализаторите за първото тримесечие. Акциите й поевтиняха с близо 3%. 

Компаниите за основни ресурси преживяха втори пореден ден резки спадове, след като поскъпването на долара и редица други фактори натежаха на сектора. BHP Billiton отчете понижение в цената на акциите си от 5,8%, след като бразилската прокуратура заведе дело за 44 милиарда долара срещу компанията и партньорското и дружество Vale заради инцидент при язовир, при който загинаха 17 души.

Randgold Resources отчете 13-процентов ръст в нетната печалба до 54 милиона долара през първото тримесечие, но акциите на компанията поевтиняха с 11,7 %. Производството на метал в фирмата се свива с 11% на тримесечна база.

Акциите на Glencore поевтиняха с над 3%, след като нови данни показаха спадове в производството на мед, цинк, олово, въглища и петрол в резултат на свиване на продукцията.

Френската банка Societe Generale обяви ръст на нетната печалба от 6,5% до 924 милиона долара и акциите й поскъпнаха с 1,7 на сто.

Anheuser-Busch InBev, най-голямата пивоварна компания в света, отчете нетна печалба в размер на 844 млн. долара за тримесечието, което е доста по-ниска сума от отчетените година по-рано 2,3 млрд. Долара. Акциите на компанията поевтиняха с 1,57%.

Доставчикът на Apple – Dialog Semiconductor – падна на дъното на Stoxx 600, след като акциите му поевтиняха с 8,6%. Компанията отчете спад на оперативната печалба от 58% на годишна база.

Подробности вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още